Provincie Overijssel

Overijssel subsidieert zomerschool voor kinderen met bewegingsstoornissen

Het provinciebestuur (GS) heeft een subsidie van ¤ 5.000 beschikbaar gesteld voor de organisatie van een zomerschool voor kinderen met beweegstoornissen.

Van 1 tot en met 5 juli hebben ouders en hun kinderen de gelegenheid om kennis te maken met deze methode van ontwikkelingsstimulering opvoeding. Conductieve opvoeding richt zich op kinderen met een niet progressieve hersenbeschadiging, waardoor bewegingsstoornissen ontstaan. Door middel van (Via een conductieve therapeut) conductors, dat zijn professionals die een aantal bekende beroepen zoals logopedie, fysiotherapie, ergotherapie en onderwijskundige kennis in een beroep combineren, kunnen kinderen met een bewegingsstoornis een eerste stap naar zelfredzaamheid zetten. Op de zomerschool is in totaal ruimte voor 15 kinderen. Inmiddels hebben zich 12 geïnteresseerden aangemeld, deze zijn ook geplaatst.

Met de zomerschool wil de stichting Kids bereiken dat het gehandicapte kind wordt geleerd zich aan de omgeving aan te passen en niet de omgeving aan het kind. Het leren oplossen van problemen die ze in het dagelijks leven tegenkomen stimuleert de zelfredzaamheid van de kinderen en draagt ook bij aan hun gevoel van eigenwaarde. De mate waarin deze doelen gerealiseerd kunnen worden, is per kind verschillend en uiteraard sterk afhankelijk van de aard en de ernst van de handicap. Uit ervaring blijkt echter dat intensieve stimulering van de kinderen aantoonbare positieve effecten heeft op de totale ontwikkeling ervan.

Naast de Stichting Kids, Centrum voor Conductieve Opvoeding, zijn ook het Streekziekenhuis Midden Twente en het revalidatiecentrum het Roessingh bij de organisatie van de zomerschool betrokken. Zij leveren respectievelijk de medische expertise en de locatie. In combinatie met de drie therapeuten van het centrum voor conductieve opvoeding draagt de zomerschool bij aan het vergroten van kennis en ervaring op het gebied van begeleiding van kinderen met een bewegingsstoornis.

Bron: Team Communicatie; Linda Nugter, 038 425 13 58


© 27-05-2002 Provincie Overijssel