Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 27-05-2002
Presentatie Jaarverslag 2001 Politie Regio Utrecht.

Politie Regio Utrecht presenteert jaarverslag

Meer zaken opgelost in 2001
,,De geregistreerde criminaliteit is het afgelopen jaar wel gestegen, maar de kans op slachtofferschap in onze regio is al een tiental jaren gelijkgebleven. Dat benadrukt korpschef Peter Vogelzang bij de presentatie van het jaarverslag van de Politie Regio Utrecht over 2001. Het aantal aangiften van misdrijven steeg afgelopen jaar vier procent, maar ook het aantal opgeloste misdrijven steeg.

De veel voorkomende criminaliteit (auto-inbraken, fietsendiefstal en vernielingen) vormt ruim 52 procent van het totaal aantal gepleegde misdrijven in de regio; 28 procent van het totaal aantal misdrijven heeft betrekking op auto-inbraken. ,,Als de burger wil dat we meer boeven vangen, blijft er minder tijd over voor toezicht. Mijn inschatting is dat een relatief kleine groep personen verantwoordelijk is voor minimaal tachtig procent van de criminaliteit in de regio. Het merendeel van deze groep pakken we eens per jaar, sommigen zelfs tien keer of meer, aldus Vogelzang. ,,We doen ons werk dus goed. Het is niet zo dat als de politie meer boeven vangt, de veiligheid automatisch toeneemt. Aan de strafrechtketen schort ook het één en ander.

Voorlopige resultaten van onderzoek wijzen uit dat zon 80 procent van de burgers tevreden is over hun contact met de politie, maar dat winst valt te behalen in een betere dienstverlening: informatieverstrekking, bereikbaarheid en beschikbaarheid en bejegening.

Veiligheid blijkt een steeds belangrijker thema dat alle onderdelen van het leven raakt. Maar je kunt veiligheid niet alleen in cijfers weergeven. Grenzen van brutaliteit veranderen in negatieve zin. Dat heeft effect op het onveiligheidsgevoel van mensen en legt een druk op hen die een rol spelen bij het voorkomen en de aanpak van onveiligheid.

Veiligheid als thema
Soms lijkt het erop dat de politie verantwoordelijk wordt gehouden voor de totale onveiligheid. Dat is onjuist. Een goed voorbeeld is de jeugdproblematiek. Jeugd kan opgroei- en signaalgedrag laten zien. Beide vergen zowel preventief als reactief actie. De aanpak van deze problematiek ligt veelal juist buiten de politie. Onveiligheidsbestrijding moet een thema worden, net als milieu, dat is verankerd in alle beleidsterreinen van de overheid en in het denken van de mensen op straat.

Te weinig agenten
De roep om veiligheid in de grote steden is sterk toegenomen. De verharding van de samenleving speelt hierbij een rol. Bij de toedeling van sterkte zijn de verstedelijkte regios in de afgelopen jaren achtergebleven. Voor de regio Utrecht geldt dit in versterkte mate. Daarom bereidt de Politie Regio Utrecht in overleg met de collegas van de andere grote politieregios een initiatief voor in de richting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om te komen tot een reparatie van het ontstane gat.

Het aantal medewerkers van het Utrechtse politiekorps groeide in 2001 overigens naar zon 3.300, waarvan circa 2.000 executieven. Onder de overige 1.300 medewerkers worden ook arrestantenbewaarders, servicemedewerkers, surveillanten, aspiranten, parkeercontroleurs en parketwachters gerekend, die een directe bijdrage leveren aan het primaire proces.

Meer aangehouden verdachten
De Politie Regio Utrecht is er trots op dat het aantal aangehouden verdachten in 2001 met zeven procent steeg* en het aantal inverzekeringgestelde verdachten met negen procent. Maar de rek is er met de huidige capaciteit wel uit, meent Vogelzang. Inzetten op zware criminaliteit, grote gebeurtenissen (MKZ, begeleiding eurotransporten) en calamiteiten in 2001 waren succesvol maar gingen ten koste van ander werk.

Misdrijven
Het totaal aantal aangiften van misdrijven steeg in 2001 met vier procent (bijna 5.000) ten opzichte van 2000 naar 115.127. Tevens werden ruim 1.000 zaken meer opgelost dan het jaar ervoor. Overigens waren de agenten in spoedeisende gevallen in bijna 96 procent van de gevallen binnen tien minuten ter plaatse.

Geweld
Het aantal aangiften van geweldsdelicten steeg met 6,6 procent, maar ook hier nam het oplossingspercentage toe. Met name het aantal aangiften van mishandelingen/openlijke geweldpleging (+11,42%), bedreigingen (+5,96%) overvallen (van 156 naar 185, +18,58%) steeg. De Politie Regio Utrecht pakt geweld op straat aan met onder meer het scooterteam en team Robuust, de Utrechtse aanpak van thuisgeweld dient inmiddels tot over de landsgrenzen tot voorbeeld en geweld in het verkeer is een landelijk speerpunt geworden dat wordt aangepakt.

Straatroof
De Roofbestrijdingsunit Utrecht stad (Robuust) loste 132 straatroven op. In 2001 daalde het aantal aangiften van straatroof met twintig procent. Dit succes is mede te danken aan de brommer- en scootercontroles van het Scooterteam, gezien bij veel straatroven een brommer of scooter wordt gebruikt.

Woninginbraken
Het aantal woninginbraken was met 7.180 het laagst sinds 1997. Ruim tien procent van de inbraken werd opgelost; het hoogste percentage sinds 1998.

Veel voorkomende criminaliteit
Het aantal aangiftes van auto-inbraak, fietsendiefstal en vernielingen steeg in 2001 met 4,3%. Er werden bijna 14.000 (brom-)fietsen gestolen, nog geen 100 meer dan in 2000. Het aantal aangiften van diefstal uit autos steeg met 6,7%, het aantal aangiften van vernieling steeg met 4,9%.

Verkeersveiligheid
Het aantal ongelukken met gewonden is van bijna 3.000 gedaald naar 2.444. Wel steeg het aantal dodelijke slachtoffers bij verkeersongelukken van 41 naar 47. In 2001 zat 4,1% van de gecontroleerde bestuurders met te veel alcohol op achter het stuur, duidelijk meer dan de 3,5% een jaar eerder. Toch heeft Utrecht van de drie randstadprovincies het hoogste percentage Bobs.

Het jaarverslag van de Politie Regio Utrecht is verkrijgbaar bij de regionale afdeling Communicatie: e-mail prucommu@worldonline.nl; fax (030) 239 7071; tel. (030) 239 7075. Neem voor verdere informatie contact op met de unit Mediavoorlichting van de Politie Regio Utrecht, tel. (030) 239 6666.