Voedingscentrum
Ook salmonellavrije kip kan ziekteverwekkers bevatten
27 mei 2002
Campylobacter veroorzaakt jaarlijks 100.000 voedselinfecties
Salmonellavrije kip kan nog wel andere ziekteverwekkers bevatten zoals campylobacter. Daarom zijn bij het bereiden dezelfde voorzorgen nodig als bij gewone kip. Dit stelt het Voedingscentrum in reactie op de salmonellavrije kip die binnenkort in de supermarkt ligt.
Behalve salmonella kan op kip campylobacter voorkomen, óók op
salmonellavrije kip. Campylobacter is een darmbacterie die goed is
voor circa 100.000 voedselinfecties per jaar. Dat zijn er twee keer
zoveel als bij salmonella, dat jaarlijks ongeveer 50.000
voedselinfecties veroorzaakt. Circa veertig procent van de infecties
door campylobacter komt tot stand via besmette kip en
kippenvleesproducten. Bij salmonella-infecties is dat ongeveer twintig
procent.
Voedselinfectie met campylobacter treedt doorgaans op na twee tot drie
dagen en uit zich in de vorm van griepachtige verschijnselen, zoals
buikpijn en diarree. De symptomen houden in de regel vijf tot zeven
dagen aan. Campylobacter kan bij sommige mensen zelfs leiden tot een
spierziekte.
Consumenten kunnen het risico van besmetting met zowel campylobacter
als salmonella beperken door vlees en kip door en door gaar te maken
en een goede hygiëne in acht te nemen. Het is vooral belangrijk
keukengerei en snijplanken die gebruikt zijn voor rauwe kip of rauw
vlees apart te houden en goed af te wassen. Zo wordt voorkomen dat
mogelijke ziekteverwekkers worden overgebracht op eten dat niet meer
wordt verhit, zoals salade of het gebraden vlees. Deze voorzorgen zijn
extra van belang bij het bereiden van eten voor kwetsbare groepen
zoals babys, ouderen en zieken.
Op alle kip en kipproducten zit sinds een aantal maanden verplicht een
sticker, die consumenten waarschuwt voor schadelijke bacteriën en het
belang van een goede hygiëne aangeeft. Het gevaar bestaat dat mensen
denken dat deze waarschuwing niet geldt bij salmonellavrije kip of de
sticker over het hoofd zien. Daarom acht het Voedingscentrum het
belangrijk dat duidelijk wordt gemaakt dat de waarschuwing óók geldt
voor salmonellavrije kip. Daarnaast vindt het Voedingscentrum dat
besmetting van voedsel met salmonella en campylobacter moet worden
teruggedrongen. Salmonellavrije kip is daartoe een eerste stap in de
goede richting.