LEI

persbericht / nr. 1688

27-mei-2002

Lagere melkprijs kan quota vervangen

Een verlaging van de interventieprijs voor zuivel met 30% maakt productiebeheersing door melkquota op Europees niveau overbodig. Zelfs als de de boeren op één of andere manier worden gecompenseerd voor tweederde van de prijsdaling, leidt dit in de EU niet tot onverantwoorde productieuitbreiding. Het LEI verkende in opdracht van het ministerie van LNV de gevolgen van mogelijke hervormingen van het EU-zuivelbeleid. Het onderzocht het effect van twee opeenvolgende prijsdalingen van 15% in 2003 en 15% in 2006, en van een volledige afschaffing van de quota in 2008. Een prijsdaling van 17% blijkt al voldoende om de productie zonder quota zo te beheersen, dat de export binnen de afspraken in WTO-verband blijft. In Nederland zou afschaffing van het quotum kunnen leiden tot een aanzienlijke stijging van de melkproductie, waarbij de mestwetgeving de belangrijkste beperking vormt. Bij een prijsdaling van 30% en een gelijktijdige productieverhoging met 40% loopt het financiële saldo van de melkveehouderij echter aanzienlijk terug. Afhankelijk van de vorm waarin compensatie wordt verstrekt, daalt het saldo met 13 tot 20%.

De verwachte productiegroei in Nederland is vooral een gevolg van de sterke concurrentiepositie van de melkveehouderij ten opzichte van de andere veehouderijtakken. Het Nederlandse aandeel in de Europese melkveehouderij zal daardoor stijgen. De productiegroei in Nederland zou kunnen oplopen tot 40% als de compensatie voor de prijsdaling mee groeit met de productieuitbreiding en als Nederland van de EU toestemming krijgt voor ruimere normen in het kader van de Nitraatrichtlijn, het zogenaamde derogatieverzoek. Als dit verzoek niet wordt ingewilligd, blijft de productie wellicht op het oude niveau steken.

De uitbreiding van de EU heeft nauwelijks invloed op deze uitkomsten. Als de productiviteit in de nieuwe lidstaten echter sneller zou stijgen dan nu is verondersteld, zouden misschien toch weer quota moeten worden ingezet om de productiegroei te beteugelen. Op de wereldmarkt blijven de effecten van aanpassingen van het EU-beleid beperkt, doordat de WTO afspraken grenzen stellen aan gesubsidieerde export.

De hier berekende gevolgen van het afschaffen van quota voor de productie in de EU zijn minder groot dan uit eerdere onderzoeken naar voren kwam. De uiteindelijke invloed op de productieomvang bij een gegeven prijsverlaging zal echter sterk afhangen van de wijze waarop compenserende toeslagen worden verstrekt.

---

Zuivelbeleid zonder melkquotering? Mogelijke gevolgen voor Nederland en de EU. Bekijk het rapport: 6.02.03.