Nieuw-Vlaamse Alliantie

N-VA amendeert gelijkekansendecreet ten voordele van onderwijs in Brussel (27/05/02)

Het meest fundamentele verschil met het onderwijs in Brussel en in de rest van Vlaanderen is de aanwezigheid van een zeer groot percentage Franstalige leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Dit percentage stijgt reeds een aantal jaren.

Dat dit het moment is om actie te ondernemen ivm het Brussels onderwijs staat buiten kijf. De N-VA wil het gelijke kansendecreet dan ook ingrijpend amenderen ten voordele van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.
De visie van de N-VA is klaar en duidelijk. Er moet op de eerste plaats extra aandacht gaan naar de taalverwerving en -beheersing (taalvaardigheid).
Onderstaande aandachtspunten worden als amendementen ingediend op het gelijke kansendecreet:

Er moet een duidelijke engagementsverklaring zijn vanwege de ouders en de leerlingen waarvan de thuistaal, overeenkomstig de door de Vlaamse regering bepaalde objectieve maatstaven, niet het Nederlands is, om zich volledig in te zetten deze taal te leren en te hanteren. Deze engagementsverklaring moet een afdwingbaar karakter hebben. Dit kan zowel door de leerlingen en de ouders te straffen als te belonen.

Voor de situatie in Brussel is het werkelijk betreurenswaardig dat de gelijke kansenindicator 5° "de thuistaal is overeenkomstig de door de Vlaamse regering bepaalde objectieve maatstaven, niet het Nederlands" enkel gewogen wordt in combinatie met andere gelijke kansenindicatoren. Gezien het zeer hoog percentage leerlingen uit (welstellende) Franstalige gezinnen is de kans groot dat deze leerlingen niet gewogen zullen worden voor de toekenning van de middelen. Stellen dat (Art. VI.4 4°) "Het aantal punten van scholen in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad vermenigvuldigd wordt met een door de Vlaamse regering vastgelegde coëfficiënt, die ten minste gelijk is aan 1 en ten hoogste gelijk is aan 1.5", brengt geen zoden aan de dijk aangezien de leerlingen waarvan de thuistaal het Frans is maar die aan geen enkel andere gelijke kansenindicator beantwoorden, van begin af aan al niet meegeteld worden.

De N-VA vindt dat er extra gelden moeten worden vrijgemaakt voor nascholingsinitiatieven inzake taal en taalbeleid in de school en in de klas. Dit zou voor alle Nederlandstalige scholen in Brussel een fundamentele professionalisering en ondersteuning kunnen betekenen. Een beloningsysteem voor de scholen die dit wensen te volgen moet worden overwogen.

Gezien het acute tekort aan leerkrachten in Brussel wil de N-VA duidelijke stimuli voor leerkrachten die in Brussel willen komen lesgeven. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van premies. Daarnaast bepleiten we het extra aanmoedigen van de studenten in de lerarenopleiding om minstens een deel van hun stage in het Brusselse te lopen.

De N-VA staat zeer kritisch tegenover zowel het bi-cultureel of tweetalig onderwijs als de OETC-projecten (Onderwijs in Eigen Taal en Cultuur). Voor ons is het duidelijk dat het lesgeven in twee talen de integratie manifest vertraagt of zelfs tegenhoudt. Een degelijk taalbeleid in elke school zal veel meer bijdragen tot de vorming van een hechte samenleving.

De inburgering van nieuwkomers moet worden verplicht. Dit betekent echter ook dat er voldoende aanbod moet zijn. Als we weten dat er zich vorig jaar ongeveer 12 000 nieuwkomers in Brussel hebben aangemeld en dat er slechts om en bij de 100 inburgeringstrajecten lopen, dan weet je waar het schoentje knelt.

De N-VA pleit voor een manifeste uitbreiding van het onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers. Een 'taalbadjaar', een voorbereidingsjaar voor anderstaligen, moet,
schoolgemeenschapgebonden, worden ingevoerd zowel in Brussel als in heel Vlaanderen. Kaderend in het gelijke kansenbeleid, wordt aldus het zelfversterkend effect van de taalachterstand, van bij de start aangepakt.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be