Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 15 maart 2002

UN Studio: UNfold
Ben van Berkel / Caroline Bos 1987 - 2002

tentoonstelling

25 mei tot en met 15 september 2002 in de Grote Zaal

De Erasmusbrug in Rotterdam: zelden werd architectuur sneller tot de icoon van een stad. De brug, in de jaren negentig ontworpen door het internationaal bekende Nederlandse architectenbureau UN Studio (Ben van Berkel en Caroline Bos), is beeldbepalend voor Rotterdam én de Nederlandse architectuur. Om dit en het andere werk van deze wereldberoemde architect te etaleren brengt het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) van 26 mei t/m 15 september de eerste uitgebreide overzichtstentoonstelling van het werk van UN Studio.

internationaal Naast de Erasmusbrug bestaat het oeuvre van dit architectenbureau uit veel meer spraakmakende ontwerpen zoals het Museum Valkhof in Nijmegen, het laboratorium van de Universiteit van Utrecht (NMR), het Möbiushuis (een particulier woonhuis) in het Gooi en het stationsgebied in Arnhem. Maar UN Studio werkt ook aan projecten in het buitenland, waaronder de Ponte Parodi in Genua (Italië) en het Wadsworth Museum in Hartford (USA). En er staan meer projecten op stapel zoals het ontwerp van een dienblad met thee- en koffiepot voor Alessi, een museum voor Mercedes in Stuttgart (Duitsland) en een nieuwe brug op Las Palmas (Canarische Eilanden). UN Studio is het bureau van Ben van Berkel (architect) en Caroline Bos (kunsthistoricus). Zij leiden het bureau, dat bestaat uit een netwerk van specialisten op het gebied van architectuur, stedenbouw en infrastructuur. Volgens Van Berkel en Bos leeft architectuur "tussen vliegvelden en kunst". Architectuur is een cultureel project, maar ook een complexe organisatie opgave. Deze twee aspecten moeten samen vorm krijgen.

elegant De vraag die UN Studio zich stelt is: hoe maak je een gebouw in een wereld waar alles verandert? Wat blijft er over van de plaats of de functie? In hun ontwerpen beantwoorden zij deze vraag met goed georganiseerde en zelfs mooie gebouwen. Wat maakt de gebouwen van UN Studio mooi? De Erasmusbrug is, ondanks de enorme omvang en de grootstedelijke ingreep, gracieus en elegant. En dat zijn eigenlijk alle projecten van UN Studio: elegant. Op gevoelige wijze speelt de ontwerper met de verhouding tussen gebruiker en gebouw (of object). De beweging van de gebruiker speelt hierbij een grote rol. In veel ontwerpen is die beweging zelfs het uitgangspunt geworden voor het onderzoek dat aan het ontwerp vooraf gaat. Bij het Möbiushuis bijvoorbeeld, volgt de möbiusring (een achtvormige lus) de beweging van het gezinsleven, een vierentwintiguursritme van slapen, werken en eten. De ring bepaalt letterlijk de vorm van het huis, waarin de materialen glas en beton elkaar afwisselen.

tentoonstelling In de tentoonstelling ontvouwt het NAi een selecte groep projecten, die de bezoeker uitnodigt dichtbij te komen. Deze sleutelprojecten, uit de hele bestaansperiode van het bureau, zijn gekozen om de diversiteit van het bureau te tonen. De projecten komen in negen afzonderlijke paviljoens, van buiten blauw en van binnen strak wit, tot hun recht. Naast de sleutelprojecten zal een overzicht van alle ontwerpen van UN Studio te zien zijn, van gebouwde maar ook van nooit uitgevoerde projecten.
In de afzonderlijke paviljoens zijn speciaal voor de gelegenheid gemaakte kunstwerken te zien van UN Studio. De doeken weerspiegelen de interesse van UN Studio voor de relatie tussen kunst en architectuur. Onderwerp van de doeken is de architectuur van UN Studio die zich ontvouwt, ontwikkelt, nieuwe organisatievormen genereert en flirt met de ervaringen van de bezoeker.

---

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Martine Heijnen, Astrid Karbaat, Cornelis Krul), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: info@nai.nl.
---

NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - info@nai.nl

veranderd: woensdag, 20 maart 2002