Ingezonden persbericht

Wild Cat bezorgt over houden nakweek exotische dieren

Stichting Wild Cat ijvert voor het houden van alle nakweek exotische diersoorten in Nederland. Vele zoogdieren dreigen binnenkort uit te sterven

LEXMOND, 20020524 -- Stichting Wild Cat ijvert voor het houden van alle nakweek exotische diersoorten in Nederland. Vele zoogdieren dreigen binnenkort uit te sterven. Dit is wat de Stichting Wild Cat zorgen baart en dus voorstander is van het houden van alle nakweek exotische diersoorten in Nederland, deze zorg wordt nu gedeeld door milieuorganisatie UNEP van de Verenigde Naties. Het gaat om 1130 zoogdieren, 1183 vogels en ruim 11.000 planten.

Persbericht

Stichting Wild Cat ijvert voor het houden van alle nakweek exotische diersoorten in Nederland. Vele zoogdieren dreigen binnenkort uit te sterven.

Lexmond , vrijdag 24 mei 2002

Stichting Wild Cat ijvert voor het houden van alle nakweek exotische diersoorten in Nederland. Vele zoogdieren dreigen binnenkort uit te sterven. Dit is wat de Stichting Wild Cat zorgen baart en dus voorstander is van het houden van alle nakweek exotische diersoorten in Nederland, deze zorg wordt nu gedeeld door milieuorganisatie UNEP van de Verenigde Naties. Het gaat om 1130 zoogdieren, 1183 vogels en ruim 11.000 planten.

Deze zorg is niet onterecht. Leefgebieden van vele diersoorten wordt en is bedreigd door het weg kappen van bijvoorbeeld stukken regenwoud of het ontginnen van andere leefgebieden waar dieren hun natuurlijke biotoop hebben. Deze kap geschiedt in opdracht van diverse hout giganten, maar ook nieuwe cultuur grond voor de mens wordt op deze manier vrijgemaakt, want diezelfde mens plant zich in ijl tempo voort.

Gevolg is geen aaneengesloten gebied meer waardoor er minder prooidieren zijn als het gaat om katachtigen. Maar ook het verdwijnen van de benodigde voedselplanten voor de prooidieren is daarmee een feit. Dat door het verdwijnen van prooidieren de vegetatie mede verandert, met een grote kans op overwoekering van vele andere planten soorten, maar ook door diezelfde kap er plantensoorten volledig verdwijnen.

Dat dieren die er leven elkaar te lijf gaan om zich van voedsel te voorzien om te overleven met alle nadelige gevolgen voor de dieren van dien. Diezelfde kap in het regenwoud en andere plantenrijke gebieden zorgt eveneens voor een sterke reductie.

De Stichting Wild Cat vreest dan ook voor het jaar 2102, dan zullen er waarschijnlijk nog maar een paar diersoorten over zijn. Daarom is het ook van het grootste belang dat er dierentuinen en particulieren en andere instellingen zijn die dergelijke nakweek exotische dieren houden en willen houden. Dit heeft als voordeel dat het een tijdspanne is, dwz dat men deze nakweek exotische dieren houdt om tijd te winnen.

Zinnig is het indien wij in Nederland huisvestings- en verzorgings eisen stellen aan het houden van nakweek exotische dieren. Alleen op deze manier kan men welzijn voor dieren garanderen. Dus geen positieflijsten, zoals de Dierenbescherming graag zou zien, want dat is de DOODSTEEK voor vele exotische diersoorten

In de vrije natuur zullen zij uitsterven, daarom is de Stichting blij dat er dan nog mensen zijn die nakweek exotische dieren houden en fokken, zodat indien het tij nog gekeerd kan worden, er nog dieren beschikbaar zijn als goed genetisch "materiaal". Dan kunnen als eerste de bossen en regenwouden misschien ooit herstellen. Daarna, in het tweede geval, kunnen de prooidieren weer een kans hebben omdat er voldoende vegetatie is voor ze. Als laatste, kan men weer denken aan b.v katachtigen of andere diersoorten, die terug gezet kunnen worden in de vrije natuur, omdat er dan een goed woud/leefgebied met prooidieren/planten aanwezig is. Pas dan is het circuit weer rond.

Stichting Wild Cat
Ton Veldkamp, directeur
Achthoven 51 4128 LX
Lexmond Holland
KvK Tiel 11046132
Mobiel 06 122 66 009
www.stichtingwildcat.nl
wildcatfoundation@hotmail.com



Ingezonden persbericht