Ingezonden persbericht

Hoe zijn werknemers het beste te motiveren en te belonen

UTRECHT, 20020524 -- Nederland is het enige Europese land dat alternatieve secundaire arbeidsvoorwaarden verkiest boven een financiële beloning als het gaat om de meest voldoening gevende vorm van erkenning. Nederland is eveneens het enige land dat een groepsactiviteit als de meest effectieve manier ziet om medewerkers te motiveren. Hoe worden werknemers in andere landen het liefst beloond en gemotiveerd?

Tegenwoordig is er meer dan alleen een goed salaris nodig om goede werknemers te behouden, bedrijven zijn constant op zoek naar een nieuwe aanpak om hun werknemers te prikkelen. Dus wat is de beste manier om werknemers, buiten financiële middelen, te belonen? Nederlandse managers lieten weten dat een andere wijze om hun werknemers te motiveren een regelmatige blijk van waardering en erkenning is (27%), het regelmatig communiceren (25%), het geven van meer verantwoordelijkheid (23%), en een team building buiten de werkvloer (13%). Gekeken naar de andere landen valt op dat werknemers het in een aantal landen belangrijk vinden dat hun successen regelmatig erkent worden door hun manager (Australië, België en Ierland). In Duitsland wil men kennelijk een regelmatiger communicatie (40%) en in Frankrijk is het streven voornamelijk het verkrijgen van meer verantwoordelijkheid (34%).

Uit het door OfficeTeam gehouden onderzoek blijkt ook dat het de Nederlandse werknemers de meeste voldoening geeft als zij gebruik kunnen maken van alternatieve arbeidsvoorwaarden zoals 'extra verlofdagen', 'pensioenregeling' en 'een opleiding'. In vergelijking met alle andere onderzochte landen is Nederland het enige land waar dit belangrijk is. Alle ander landen verkiezen een bonus. Blijkbaar is een financiële vergoeding in Nederland echter niet meer zaligmakend. Mede door het 'cafetaria model' heeft Nederland een grote voorsprong op alle andere landen als het gaat om het aanbieden van alternatieve arbeidsvoorwaarden. Veel Nederlandse bedrijven spelen op deze behoeften in en proberen hun werknemers een zo divers mogelijk aanbod te doen.

In andere landen worden ook secundaire arbeidsvoorwaarden gehanteerd zoals deelname aan een collectieve verzekering, een ziektekostenverzekering of maaltijdcheques (in België en Frankrijk), maar er is nog geen uitgebreid aanbod aanwezig zoals in Nederland. Het onderzochte land dat verreweg de grootste inhaalslag moet maken is Tsjechië. De discussie betreft alternatieve arbeidsvoorwaarden is daar heel recent op gang gekomen. "Werknemers vinden het erg belangrijk waardering en erkenning van hun werkgevers te krijgen op een alternatieve manier", zegt Sabine Saad van OfficeTeam. "Maar als het niet op een andere wijze kan is gewoon "dank je" of bijvoorbeeld een bloemetje op Secretaressedag al een goede start".



Ingezonden persbericht