Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 23 mei 2002

Loonbod horecawerkgevers: 5,5% voor 2 jaar
Onderhandelingen Horeca CAO: geen vooruitgang geboekt

WOERDEN - 23 mei 2002 - In de derde onderhandelingsronde voor een nieuwe Horeca CAO is vandaag geen vooruitgang geboekt. Ondanks een voorstel van de werkgeversdelegatie van Koninklijk Horeca Nederland om uit de impasse te komen, heeft deze overlegronde hetzelfde stugge en stroperige karakter als de voorgaande rondes. De onderhandelaars van FNV Horecabond en CNV Horeca willen bijna nergens over hoofdpunten onderhandelen. De horecawerkgevers doen in hun voorstel een loonbod van 5,5% voor twee jaar. Dit bod is samengesteld uit verhogingen van de loontabellen, pensioenpremie en een eenmalige uitkering voor alle horecamedewerkers. De Horeca CAO geldt voor ongeveer 305.000 werknemers in de horecasector. De huidige Horeca CAO loopt af op 1 juli.

Realistisch loonbod

Koninklijk Horeca Nederland, dat namens de horecawerkgevers met de vakbonden onderhandelt over een nieuwe CAO, vindt het loonbod van 5,5% een zeer reëel bod. Delegatievoorzitter Dirk Vreugdenhil: "Het Bedrijfschap Horeca & Catering kenschetst 2002 als een onzeker jaar voor de horecaondernemer. Ook al zijn er hier en daar signalen dat de economie weer wat zal aantrekken, voor de horecasector is het moeilijk te voorspellen hoe consumentengedrag, omzetten en kosten zich gaan ontwikkelen. In deze situatie is het dan noodzakelijk om de loonkosten te matigen. Ik vind ons bod 5,5% voor twee jaar een zeer realistisch loonbod."

Minimum CAO

De horecawerkgevers willen met de nieuwe Horeca CAO terug naar een voorziening voor werknemers en werkgevers waarin enkel basisafspraken over arbeidsvoorwaarden staan. Dirk Vreugdenhil: "Dit is waar het volgens ons in de kern in een CAO om moet gaan. Daarom streven we naar een minimum CAO. Eventueel aanvullende afspraken kunnen werkgever en werknemer vastleggen in het individuele arbeidscontract."

Maatwerk

Om die reden geldt het loonbod van de werkgevers enkel en alleen voor de loontabellen die in het huidige CAO-boekje staan. Voor alle horecawerknemers is er een eenmalige uitkering. Dirk Vreugdenhil: "Als je nu vanuit deze visie doorredeneert, dan horen vakbonden en werkgevers niet te gaan morrelen aan individuele aanvullende afspraken. Dat is het domein, en dus de verantwoordelijkheid, van de individuele werkgever en de individuele werknemer. Zij leveren het maatwerk. Daar behoren de sociale partners gèèn invloed op uit te oefenen."

Spijkers met koppen

Issues zoals het vervallen van de zondagstoeslag en het terugbrengen van de 100% doorbetaling bij ziekte naar 90% als de werknemer langer dan drie maanden ziek is, zijn niet in het werkgeversvoorstel opgenomen. De werknemersdelegatie had deze issues in de eerste ronde al het predikaat `onbespreekbaar' meegegeven. Dirk Vreugdenhil: "Wij hebben onze voorstellen voor deze issues nog niet definitief van tafel gehaald. Wij hopen dat de FNV Horecabond en CNV Horeca serieus ons voorstel bestuderen, zodat we over ruim drie weken spijkers met koppen kunnen slaan en een nieuwe CAO hebben."

De laatste onderhandelingsronde voor een nieuwe Horeca CAO staan gepland voor maandag 17 juni 2002.

Volg het laatste nieuws over de onderhandelingen voor de Horeca CAO via de website www.horeca.org.