Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

De huidige stand van zaken

Aan de Voorzitter van de VasteCommissie voor BuitenlandseZaken van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Ministerie van Buitenlandse Zaken Directie Sub-Sahara Afrika Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 23 mei 2002 Behandeld Anita Veldkamp

Kenmerk 264/02 Telefoon 3485917

Blad /3 Fax 3486607

Bijlage(n) E-Mail Anita.veldkamp@minbuza.nl

Betreft Uw verzoek om informatie over de stand van zaken met betrekking tot de democratie in Madagascar.
Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op uw verzoeken van 15 maart jl. met kenmerk 2002/16 en 19 april jl. met kenmerk 2002/21, met betrekking tot de democratie in Madagascar.

Voorlopig lijkt er geen eind te komen aan de periode van ernstige politieke verdeeldheid, die Madagascar al maandenlang in zijn greep heeft gehouden. Oorzaak is de uitkomst van de verkiezingen, die na hertelling door de oppositiekandidaat Marc Ravalomanana zijn gewonnen. Met name de aanhang van de oud president Didier Ratsiraka blijft zich met geweld verzetten. De EU ondersteunt de bemiddelingspogingen van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), die gericht zijn op nationale verzoening en behoud van de eenheid van het land.

De huidige stand van zaken

---

Op 13 mei mei werden Marc Ravalomanana en Didier Ratsiraka door de OAE voor nieuwe besprekingen naar Dakar uitgenodigd om onder leiding van president Wade van Senegal een oplossing voor de crisis te bewerkstelligen. Het resultaat van deze besprekingen is nog niet bekend. Eerder in april konden besprekingen tussen Ratsiraka en Ravalomanana eveneens in Dakar succesvol afgerond worden, omdat op een groot aantal punten overeenstemming kon worden bereikt, maar door onduidelijkheid en verschil van interpretatie door beide kampen hielden de afspraken geen stand.

Op 6 mei jl. werd Marc Ravalomanana voor de tweede keer als president geïnstalleerd, nadat hertelling van de stemmen hem met 51% van de stemmen officieel aangewezen had als winnaar.

Dit leidde tot nieuwe geweldadigheden en het opblazen van bruggen van de kant van de aanhang van oud-president Ratsiraka om de hoofdstad Tananarivo nog verder te isoleren. Reeds geruime tijd is is het land in feite in tweeën gesplitst. Marc Ravalomanana beheerst de hoofdstad Tananarivo en oud-president Ratsiraka en zijn aanhang controleren de provincies en de belangrijkste havenstad Toamasina. De hoofdstad is vanuit de provincies onbereikbaar geworden door wegbarricades en het opblazen van bruggen. Het gevaar bestaat dat het land in twee delen uiteen zal vallen. Ook de etnische spanningen zijn toegenomen.

Achtergrond

Op 16 december 2001 werden in Madagascar presidentsverkiezingen gehouden, waarbij oud-president Didier Ratsiraka en de burgemeester van Tanananarivo, Marc Ravalomanana, de belangrijkste kandidaten waren. De verkiezingscampagne kenmerkte zich door de afwezigheid van grote incidenten, de verkiezingen zelf door een grote opkomst (66 % van de geregistreerde kiezers) en een rustig verloop. Al snel na de verkiezingen circuleerden er sterke geruchten over onregelmatigheden. Voorlopige tellingen uit verschillende bronnen gaven uiteenlopende uitslagen wat aanleiding was tot grote onrust onder de bevolking en vreedzame massaprotesten in de hoofdstad Tananarivo ter ondersteuning van Ravalomanana.

Op 25 januari 2002 werd de definitieve uitslag gepresenteerd: 46 % voor Ravalomanana en 40 % voor Ratsiraka. De uitslag werd door Ravalomanana verworpen. Hij verzette zich tegen een tweede ronde en eiste de overwinning voor zich op. Tegelijkertijd werd er een algemene staking uitgeroepen, die het economisch leven van het land volkomen lam legde.

Hierop volgden verschillende bemiddelingspogingen ondernomen onder andere door de parlementaire assemblee van de francophonie en de Secretaris-Generaal van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE), Amara Essy. Aanvankelijk leek het erop dat deze missies de dialoog om tot een oplossing van de situatie te komen op gang had gebracht. Uiteindelijk leverden de bemiddelingspogingen geen resultaat op. Oud president Ratsiraka weigerde concessies waarop Ravalomanana aankondigde de macht over te nemen.

Op 25 februari riep Ravalomanana zich uit tot president van de republiek, waarop Ratsiraka de staat van beleg af kondigde. De stakingen bleven doorgaan met grote economische schade voor bevolking en bedrijven. Op verschillende plaatsen brak onrust uit. De EU liet in een verklaring weten het te betreuren dat de situatie in Madagascar ongrondwettig was geworden en onverenigbaar met de democratische principes, die zijn neergelegd in het verdrag van Cotonou.

Op 11 maart jl. werden door een contact groep van de OAE de resultaten van een nieuwe bemiddelingsronde gepresenteerd; een oproep tot dialoog, het afzien van geweld, het installeren van een regering van nationale verzoening en een oproep aan donoren om met Madagascar te blijven samenwerken. Sterke internationale druk, voor een belangrijk deel afkomstig van de OAE, leidde er tenslotte toe dat de heren Ratsiraka en Ravalomanana toestemden elkaar in april en mei te ontmoeten. Zoals eerder aangegeven zijn de resultaten van de laatste ontmoeting nog niet bekend.

===