INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Aantal allochtone raadsleden sterk toegenomen


Nederland telt na de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar 208 allochtone raadsleden. Een toename van ruim 38% ten opzichte van 1998 en meer dan een verdubbeling ten opzichte van 1994. Ruim een kwart van de raadsleden is vrouw; dit is zelfs 3% hoger dan het aandeel vrouwen onder alle raadsleden samen.
Dit blijkt uit een recent onderzoek van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) onder 480 gemeenten. Dat zijn hoopgevende cijfers over de politieke participatie van migranten in Nederland: het politiek actieve deel van hen neemt nog steeds stevig toe.

De vier partijen met het grootste aantal allochtone raadsleden zijn: PvdA 87, CDA 42, GroenLinks 33, Lokale Partijen 31. Ruim de helft van alle migrantenraadsleden, 113 in totaal, is van Turkse afkomst en dat percentage blijft opvallend stabiel. Ook na de raadsverkiezingen van 1994 en 1998 was van alle allochtone raadsleden ruim de helft van Turkse afkomst. De voor de hand liggende verklaring voor dit relatief grote Turkse aandeel is dat zij hechter georganiseerd zijn dan andere migrantengroepen en dat zij in eigen land ervaring hebben met politieke partijen en
volksvertegenwoordigende organen.
Het aantal raadsleden van Surinaamse afkomst is 36 en van Marokkaanse afkomst 26. Zes raadsleden zijn van Molukse komaf. Uit de Nederlandse Antillen komen vijf raadsleden en 22 komen uit diverse landen.

Ruim een kwart van alle allochtone raadsleden is vrouw. Dat percentage is zelfs hoger dan het aandeel vrouwen onder alle raadsleden samen. Dat ligt rond de 22%. Mogelijke verklaringen zijn te zoeken in het relatief hogere opleidingsniveau en een betere integratie van vrouwen dan van mannen in sommige etnische groepen. Ook de vrouwennetwerken en de speciale programma's om allochtone vrouwen politiek te activeren blijken hun vruchten af te werpen. Daarnaast is een factor dat allochtone vrouwen, als ze eenmaal maatschappelijk en politiek actief worden, zoveel barrières hebben overwonnen dat ze de kwaliteiten hebben om ook snel politiek door te breken. Voorts voeren sommige politieke partijen een actief beleid om juist vrouwelijke allochtonen binnen te halen.

In de deelraden van Amsterdam en Rotterdam hebben na de laatste gemeenteraadsverkiezingen in totaal 97 allochtone raadsleden zitting, waarvan 54 in Amsterdam en 43 in Rotterdam. Van hen hebben 31 een Turkse, 28 een Surinaamse en 19 een Marokkaanse etnische achtergrond.
De in totaal 305 allochtone raadsleden en deelraadsleden maken ongeveer 3% uit van het totale aantal lokale volksvertegenwoordigers in Nederland. Ter vergelijking: het aandeel allochtonen in de hele Nederlandse bevolking ligt rond 10%.

Het onderzoek is gehouden in de periode van maart - april waarbij de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart 2002 als peildatum dienden. Naar verwachting zal het aantal allochtone raadsleden nog verder toenemen na de installatie van de nieuwe colleges als gevolg van het duale stelsel.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Instituut voor Publiek en Politiek.
Nihat Eski, projectleider (06 51285066).
Nico Bloot, voorlichting (020 5217638, 06 21464984).

23 mei 02 16:03