Ingezonden persbericht
Het GIA is de actieve beroepsvereniging voor informatie architecten. Maandelijks worden evenementen georganiseerd om vorm en inhoud te geven aan de permanente educatie van informatie architecten (en anderen). Zie ook http://www.GIA.nl/.
Heeft u interessante weetjes of nieuwtjes voor architecten? Stuur ze per E-mail naar Reactie@GIA.nl zodat ze op de GIA website geplaatst kunnen worden.
*** Wist U dat het SCIA gestart is Architecten in de Informatievoorziening te registreren en certificeren? Zie http://www.Stichting-CIA.org/ of vraag om informatie via een E-mail naar Secretaris@Stichting-CIA.org ***
GIA evenement op 23 mei 2002:
"Architectendenken en aannemersdenken:
of het verschil tussen de echte architect en de visitekaartjes architect in de ICT."
* Inleider: Jaap van Rees
* Datum: Donderdag 23 mei 2002
* Aanvang: LET OP: Programma start om 19:30 uur, ontvangst vanaf 19.15 uur.
* Sluiting: Afhankelijk van de discussie tot ongeveer 21.00 uur
* Locatie: Mercure Hotel Utrecht - Nieuwegein (aan de A2 in Nieuwegein)
* Sluiting: Afhankelijk van de discussie, uiterlijk 21.00 uur
* Locatie: Mercure Hotel Utrecht - Nieuwegein (aan de A2 in Nieuwegein)
* Kosten: GIA-leden gratis, medewerkers van begunstigers ¤. 5,-- , niet-leden ¤. 15,--
en studenten ¤. 10,--
* Aanmelding: Alleen via een E-mail naar Evenementen@GIA.nl (graag incl. bedrijfsnaam,
postadres en evt. faxnr.). Na aanmelding ontvangt u de bevestiging
van inschrijving en de routebeschrijving.
De volgende GIA-lezingen zijn gepland op 27 juni, 26 september, 31 oktober, 28 november en 12 december. Zie http://www.GIA.nl/ voor meer informatie. Aanvragen van eventuele handouts via E-mail naar Evenementen@GIA.nl.
*** LET OP. DEZE AVOND WORDT VOORAF GEGAAN DOOR DE ALV,
DAAROM BEGINT DE AVOND PAS OM 19:30 UUR.***
--- De lezing en de inleider
Jaap van Rees houdt zich sinds 1973 bezig met de vraag hoe het mooie begrip "Architectuur" uit de bouwkunde zinvol kan worden toegepast in de wereld van informatievoorziening in organisaties. In 1981 begon hij zijn eigen adviesbureau, dat hij oorspronkelijk "Adviesbureau voor Informatiesysteembouwkunde" wilde noemen, maar omdat dat woord te lang was voor invulformulieren werd het ingekort tot Informatiekunde. Later hoorde hij met plezier hoe anderen hem kwamen vertellen wat dat woord betekende.
Tegen het eind van de tachtiger jaren drong het belang van cultuur in organisaties (en de nauwe relatie die cultuur heeft met informatiesystemen) in zijn volle omvang tot hem door. Toen begon hij pas goed te begrijpen hoe de architectuurdimensie ons denken over informatievoorziening kan verrijken. In die zelfde periode liet hij, om het ontwerpproces van een andere kant te ervaren, een huis ontwerpen en bouwen. Die ervaring maakte duidelijk dat er een fundamenteel verschil is in rol en in denken tussen de architect en de aannemer. Daarmee begon zijn denken over de rol van de informatie-architect.
Sinds 1992 geeft hij een leergang Informatie-architect. Na een briefwisseling met het ministerie van VROM over het opnemen van de titel informatie-architect in de Wet op de Architectentitel, besloot hij in 1995 informatie-architect als beroep op zijn visitekaartje te zetten. Hij was dus niet "ineens" architect.
Met lede ogen ziet Jaap aan hoe de ICT wereld het mooie en rijke begrip "architectuur" weet te vermorzelen en is gaan gebruiken als mistig synoniem voor bestaande duidelijke begrippen als structuur, ontwerp ed. (En de winnaar is: Reverse Architecting : In de lezing zal Jaap vanuit een groot aantal invalshoeken, van het begrip architectuur tot en met de contracten met de opdrachtgever, laten zien dat architecten en aannemers (of constructeurs), elkaar aanvullende, maar in denken verschillende rollen hebben. Het geheel onder andere verlucht met voorbeelden uit bovengenoemd artikel uit AG.
Wij zien u graag op donderdag 23 mei 2002 in Nieuwegein.
Met vriendelijke groet,
Steven van 't Veld
Voorzitter Genootschap voor Informatie Architecten (GIA)
E-mail: Voorzitter@GIA.nl