MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

22-05-2002
Ruimte door flexibilisering en ondernemerschap

Uit het jaarverslag van De Nederlandsche Bank blijkt dat het jaar 2001 een zwak economisch jaar is geweest, maar dat de perspectieven zijn verbeterd. DNB constateert dat deze positieve perspectieven nog geen vertaling hebben in concrete cijfers. Deze uitkomst is in overeenstemming met recent onderzoek van MKB-Nederland, waaruit blijkt dat mkb-ers de toekomst positiever inzien, maar dat er veel onzekerheid is.

MKB-Nederland constateert dat het jaarverslag de vinger legt op de zere plek van de Nederlandse economie: de hoge inflatie. De inflatie is in begin 2001 sterk gestegen door overheidsmaatregelen zoals de verhoging van de btw, de regulerende energiebelasting en onzekerheden rond het nieuwe belastingplan, naast het structurele effect van de arbeidskrapte die leidt tot hoge lonen. De inflatie is het gehele jaar hoog gebleven, waardoor de inflatiecijfers een vertaling in de looneisen krijgen, terwijl de arbeidsproductiviteit niet meegroeit. Dit zelfversterkende effect leidt er toe dat de concurrentiepositie van Nederland sterk is verslechterd. Dat betekent dat voor de oplossingen een belangrijke rol is weggelegd voor de sociale partners én voor de overheid!

MKB-Nederland onderschrijft de analyse van De Nederlandsche Bank dat de sociaal-economische agenda in de eerste plaats ten doel moet hebben de productiviteit te verhogen. MKB-Nederland stelt dat de arbeidsproductiviteit via twee wegen verbeterd kan worden. De overheid is verantwoordelijk voor een gerichte lastenverlichting op loonkosten. De sociale partners moeten zich richten op het flexibiliseren van de arbeidsorganisatie door flexibel te belonen, langer te werken in de sectoren waar krapte heerst en door de introductie van het urenmodel. Ook in de collectieve sector dient de productiviteit te worden verhoogd. MKB-Nederland stelt dat naast het prediken van vraagsturing, de instellingen de mogelijkheid krijgen om tot ondernemerschap te komen. Dat betekent minder administratieve lasten, wegnemen van klemmende regelgeving en investeringen naast capaciteit afrekenen op de toename van kwaliteit.

Informatie: drs. J.J.M. Rats