Gemeente Utrecht

PERSGESPREK COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Dinsdag 21 mei, 16.00 uur

Perskamer 1.03, Stadhuis

Geannoteerde agenda naar aanleiding van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders d.d 21 mei 2002.


1. Programma bodemsanering 2002 vastgesteld
Het college van b en w heeft het bodemsaneringsprogramma 2002 vast gesteld. De gemeente is verplicht ieder jaar zo'n programma te maken. Het bodemsaneringsprogramma geeft inzicht in de locaties waarin het jaar 2002 een bodemonderzoek of sanering wordt uitgevoerd. Het gaat hierbij met name om onderzoeken en saneringen waaraan de rijksoverheid meebetaalt.

Hoewel het Bodemsaneringsprogramma statisch lijkt, is het dat niet. Gedurende het jaar kan bijvoorbeeld blijken dat een bepaalde locatie zo ernstig verontreinigd is dat direct maatregelen moeten worden genomen. Omwonenden krijgen altijd - ook in een ad-hoc situatie - uitgebreide informatie en de mogelijkheid om in te spreken. Tijdens de werkzaamheden is er een contactpersoon op het werk bij wie mensen met vragen en opmerkingen terecht kunnen.


2. Referentiekader tijdelijke huisvesting voorzieningen
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de actualisatie van het Referentiekader Tijdelijke huisvesting voorzieningen Leidsche Rijn. In dit Referentiekader staat aangegeven voor welke voorzieningen de gemeente tijdelijke huisvesting wil realiseren.

Sinds vorig jaar zijn verschillende tijdelijke voorzieningen gerealiseerd, zoals uitbreiding van het tijdelijk

Leidsche Rijn College, uitbreiding school Veldhuizen en supermarkt Veldhuizen.

De realisatie van andere tijdelijke voorzieningen is in gang gezet. Bijvoorbeeld het bouwrijp maken van de locatie voor tijdelijke huisvesting in deelgebied G: hier komen een bibliotheek/kunstuitleen (opening september dit jaar) en een dagactiviteitencentrum voor lichamelijk gehandicapten van De Regenboog. Tevens is krediet beschikbaar gesteld voor professionele en amateurkunst in Leidsche Rijn (onder meer festivals deze zomer).

Uit de actualisatie blijkt verder dat een aantal tijdelijke voorzieningen aan het Referentiekader is toegevoegd. Dit zijn: tijdelijke basisschool en tijdelijk kinderdagverblijf in Terwijde (nodig omdat het definitieve voorzieningencluster later gereed komt), schoolwoningen in Vleuterweide, een nieuw tijdelijk gezondheidscentrum op de locatie in deelgebied G en een tijdelijke politiepost. Ook voor het voortgezet onderwijs zullen waarschijnlijk extra tijdelijke maatregelen worden getroffen.

Geschrapt zijn tijdelijke lokalen voor het basisonderwijs. Dat komt vooral door veranderingen in de woningbouwplanning en doordat voor heel Leidsche Rijn dezelfde uitgangspunten voor de leerlingenprognose basisonderwijs zijn gehanteerd.

Op 24 april 2001 is door het college van burgemeester en wethouders het kader voor tijdelijke huisvesting van voorzieningen vastgesteld. In de Voorjaarsnota 2001 is een aanzienlijk bedrag gereserveerd om de realisatie van tijdelijke voorzieningen mogelijk te maken. Verder is besloten om het Kader minimaal één keer per jaar te actualiseren. Dit is de eerste actualisatie.

Hiervoor is gebruik gemaakt van een nieuwe planning van de woningbouw en de voorzieningenclusters in Leidsche Rijn, een nieuwe bevolkings- en leerlingenprognose en prijzen zijn geïndexeerd naar 1-1-2002 en omgerekend in euro´s.

De actualisatie van het Referentiekader voor tijdelijke huisvesting van voorzieningen in Leidsche Rijn wordt besproken in de commissie voor Stationsgebied, Leidsche Rijn, Verkeer en Vervoer.


3. Wittevrouwensingel 1-3 / Nachtegaalstraat 2 - 8bis Gemeentelijk monument

Het college burgemeester en wethouders heeft besloten het complex Wittevrouwensingel 1 tot en met 3 en Nachtegaalstraat 2 tot en met 8 bis aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Het betreft een complex van kantoor, winkels en woningen dat is gebouwd In 1930 in opdracht van de levensverzekeringmaatschappij `De Nederlanden van 1845`. In het gebouw bevond zich oorspronkelijk ook de sociëteit Tivoli, die haar intrek nam in dit gebouw omdat het oorspronkelijke gebouw Tivoli aan de Kruisstraat was gesloopt.

Het is een opvallend pand op de hoek van de singel en de Nachtegaalstraat dat bestaat uit twee rechte vleugels aan de straatzijden en een grote ronde hoek. Deze markante hoek wordt benadrukt door een extra opbouw boven het platte dak en uitgebouwde erkers in de gevels aan weerszijden. De voor de gevels gebruikte materialen, beton met baksteen en graniet voor de plint en de monumentale ingangspartij geven het pand zijn bijzondere uiterlijk. De winkelpuien waren uitgevoerd in brons waarvan er nog een in oorspronkelijke staat aanwezig is. De begane grond van het gehele gebouw is in gebruik als kantoor. Bijzonder is dat In het interieur de oorspronkelijke indeling grotendeels nog aanwezig is, met nog vele onderdelen en details van de originele afwerking waaronder eikenhouten deuren en betimmeringen, originele betegelingen en fraaie teakhouten trappen. Op de tweede verdieping bevond zich de grote biljartzaal van de sociëteit Tivoli, nu in gebruik als kantoor. Het fraaie interieur is een ontwerp van de gebroeders Van Gendt uit Amsterdam, onder andere bekend van het Amsterdamse Scheepvaarthuis. Ook de architectuur van het complex is lange tijd aan deze architecten toegeschreven, maar nader onderzoek heeft uitgewezen dat de opzet van het gebouw en de gevelarchitectuur een ontwerp zijn van de befaamde architect en stedenbouwkundige H.P. Berlage. Met name de combinatie van de architectuur en het grotendeels gave interieur hebben tot het besluit geleid dit gebouw aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Dat Utrecht hiermee een ontwerp van Berlage binnen haar grenzen heeft is hierbij niet bepalend, maar geeft aan het gebouw cultuurhistorisch gezien wel een zekere meerwaarde.


4. Wijk Ontwikkelings Programma (WOP) Overvecht
Het college van b en w heeft het Wijk Ontwikkelings Programma (WOP) Overvecht vastgesteld. Het WOP is resultaat van overleg tussen wijkwelzijnsorganisatie Cumulus, de politie, bewoners, de corporaties Mitros, Portaal en BOEX en wijkbureau Overvecht. Deze partijen hebben met elkaar de afspraak gemaakt om gezamenlijk te werken aan een betere toekomst van Overvecht.

Bij die gemeenschappelijke aanpak staan in de wijk de komende jaren vier actiegebieden centraal. Het centrumgebied (het grootwinkelcentrum), park de Gagel en gebieden rond de Zambesidreef en de Wolgadreef. Ook is er extra aandacht voor het thema sociale wijkontwikkeling. Hoofddoelstelling van het Wijkprogramma is het versterken van de leefbaarheid, sociale cohesie en veiligheid in Overvecht. Binnen deze doelstelling is met name de uitwerking van het programma Sociale Wijkontwikkeling het verst gevorderd. Om een start te maken met de uitvoering van dit programma heeft het college EUR 272 000 vrijgegeven. Zo is inmiddels al een begin gemaakt met portiekgesprekken (o.a bij de Camera Obscuradreef), is vanuit de corporaties het buurtbeheer rond de Haifadreef en Ankaradreef geïntensiveerd, wordt gestart met straatspeelprojecten, en worden vrijwilligers ingezet bij buurtbemiddeling ( voorkomen van ruzie en oneningheid) en het wordt het aanbofd aan taalcursussen uitgebreid..

In het actiegebied Wolgadreef is de buurtaanpak rond winkelcentrum Overkapel in volle gang. Het gaat daarbij om het vergroten van veiligheid en leefbaarheid oa door een stevige inzet op jongerenoverlast. Verder wordt de haalbaarheid onderzocht om Castor( de vormalige politiepost) in te zetten als nieuwe buurtvoorziening. In het actiegebied Zambesidreef is sloop van winkelcentrum Berberhof gestart. Hier komt een volledig nieuw winkelcentrum gecombineerd met woningbouw. Rond het voormalig verzorgingshuis Titus Brandsma wordt hard gewerkt aan plannen voor een woonservicezone. (woningbouw voor ouderen gecombineerd met voorzieningen). Wat betreft park de Gagel: nog dit jaar wordt met bewoners een ontwerp gemaakt voor meer voorzieningen in het park( bv een theehuis)


5. Plan van aanpak Integriteitsbeleid
Het college heeft besloten de uitkomsten van de discussie in het gemeentelijke management over het Plan van Aanpak Integriteitbeleid kenbaar te maken aan de commissie voor Algemene Zaken, Veiligheid, Wijkgericht Werken en Financiën en de Commissie van Overleg. Het college vindt het van belang, dat de verdere ontwikkeling van het integriteitbeleid breed gedragen wordt en alle betrokkenen van elkaar weten wat zij als een goed integriteitbeleid zien. Het gemeentelijk managementteam hecht ook aan een dergelijk dialoog tussen managers, personeelsleden en bestuurders. Van bestuurders verwacht het managementteam een voorbeeldfunctie. Mede tegen die achtergrond wil het college op korte termijn een bijeenkomst organiseren waarbij de wethouder Personeel, raadsleden, vertegenwoordigers van vakorganisaties en management zich buigen over de implementatie van het integriteitsbeleid.

In zijn brief aan de commissie meldt het college onder meer, dat het gemeentelijk managementteam het belang van een actief integriteitbeleid onderschrijft. Het gemeentelijk managementteam onderkent, dat alleen al de schijn van belangenverstrengeling het goede functioneren van de gemeentelijke organisatie bemoeilijkt. Maar het managementteam vindt niet dat personeelsleden die nevenwerkzaamheden verrichten, per definitie fout bezig zijn. Vroeger werd ambtenaren verweten, dat zij een aparte kaste vormden en nauwelijks wisten wat er in de samenleving speelde. Door in verschillende rollen maatschappelijk te participeren, krijgen ambtenaren een beter zicht op de samenleving. Dat is van groot belang. De rol van de ambtenaar is namelijk veranderd. De ambtenaar heeft contact met vele groepen in de maatschappij en wordt geacht om - binnen heldere kaders en daarvan afgeleide spelregels - aan die contacten op een verantwoorde wijze invulling te geven. Ervaringen opgedaan door in andere rollen te opereren, kunnen de ambtenaar daarbij helpen. Die maatschappelijke participatie van ambtenaren en de grotere handelingsvrijheid vereist volgens het managementteam wel transparantie en toezicht.


6. Intensief sociaal beheer Overvecht
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten EUR 158.823 vrij te maken voor extra beheer in de wijk Overvecht op het gebied van schoon, heel en veilig.

In Overvecht ligt de komende jaren een flinke opgave op het gebied van de stedelijke vernieuwing. De plannen hiervoor zijn in ontwikkeling. De uitvoering zal de komende jaren gefaseerd starten. Tot die tijd is het belangrijk dat de wijk leefbaar en aantrekkelijk blijft. Daarvoor is extra aandacht voor fysiek en sociaal beheer nodig. Essentieel in de projecten en activiteiten zal zijn dat mensen zelf actief meedoen en dat er snel gehandeld kan worden.

In de keuze van de projecten en activiteiten wordt nauw aangesloten bij de actiegebieden van het Wijkontwikkelingsprogramma (WOP): de omgeving van de Wolgadreef en de Zambesidreef.

De inspanningen zullen ook aansluiten bij de belangrijkste gebieden van de Sociale Wijkontwikkeling en de Integrale Wijkveiligheidsaanpak (IVP): Henriëtte-/ Dorbeen-/ Camera Obscuradreef, de winkelcentra Overkapel en Berberhof en de Haifa-/Ankara-/ St. Maartendreef.

Het voorstel komt aan de orde in de raadscommissie voor Ruimtelijke Ordening, Wonen, Grondbedrijf en Onderwijs.

Utrecht, 21 mei 2002