Gemeente Zoetermeer

Schaapscheerfeest De Balijhoeve, Eerste Pinkersdag, 19 mei a.s.

Aanstaande zondag, 19 mei a.s. Eerste Pinksterdag, wordt op Stadsboerderij De Baljhoeve het jaarlijkse schaap scheerfeest gehouden.Vanaf 13.00 uur worden alle schapen van de kinderboerderij van hun zuiver scheerwollen jas ontdaan.

De temperatuur is inmiddels hoog genoeg en de dames willen wel weer van hun dikke wintervacht af!
Er wordt door onze scheerders zowel met de moderne machines geschoren maar natuurlijk ook met de al oude handschaar. Na het scheren kunnen bezoekers weer een bod doen op de vers verkregen vachten om thuis te spinnen ,een dekbed mee te maken of om poppen te vullen. Er worden ook demonstraties wolspinnen gegeven, misschien een idee voor een nieuwe hobby!

De schapen op de Stadsboerderij zijn allen oude Nederlandse en Franse rassen, zoals de rode Solognotte, een schapenras wat al sinds 1200 in de Solonge rondloopt en nu ook nog steeds ingezet wordt als landschapsbeheerder, ook de bijzondere rode wol van dit schaap is zeer geliefd en komt niet veel voor .
De Blauwe Texelaar is een oud Hollands ras met een bijzonder mooie staalgrijze vacht, tevens wordt de wol van dit dier veel voor echte wollen dekbedden gebruikt.

Natuurlijk is er nog veel meer te beleven op De Balijhoeve; alle schapen en geiten hebben nu lammetjes en de lammeren dartelen vaak gezellig los tussen het bezoek. Er staan weer verschillende kramen van dieren en natuurorganisaties zoals de Dierenambulance en de Dierenbescherming. Kleine kinderen kunnen natuurlijk weer een rondje rijden op pony of ezel of gezellig bij de knuffelhoek met een cavia zitten.
Tussen de bedrijven door zijn er weer demonstraties schapen drijven met de Border-collies, de bekende super pientere engelse herdershondjes. Speciaal voor de demonstraties worden enkele Drentse heideschapen uit de Zoetermeerse natuurgebieden gebruikt. Verder is er een koffieterras met heerlijk softijs en zijn er nieuwe kleurplaten voor de kinderen., genoeg voor een heerlijk middagje uit op de Stadsboerderij.

De Balijhoeve ligt in de nieuwe wijk Rokkeveen-West , op het voormalige Floriade-terrein. Kurkhout 100 Telefoon (079) 362 0832. Dagelijks geopend tussen 09.00 en 17.00 uur, weekends en feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur. De activiteiten op Eerste Pinksterdag beginnen om 13.00 uur. U bent van harte welkom!

Laatste wijziging: 14-05-2002