Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 29 april 2002

Pinkstermarkt voor Painted dogs van Afrika
Internationale markt langs Wandelsafari, loterij, informatie over Afrikaanse wilde hond

Tijdens de Pinksterdagen (zondag 19 en maandag 20 mei aanstaande) organiseert Stichting Vrienden Safari Beekse Bergen een internationale markt voor de bezoekers van het park. De open kraal in het Afrikadorp langs de Wandelsafari zal het centrum zijn van een levendige curiosa- en kunstnijverheidsmarkt met artikelen uit tropische landen. Naast de marktactiviteiten en informatie over de Afrikaanse wilde hond is er ook weer een loterij en kleurwedstrijd met veel leuke prijzen. De opbrengst van de markt en de loterij/kleurwedstrijd is bestemd voor het behoud van de Afrikaanse wilde hond of painted dog (zoals de soort internationaal bekend staat vanwege zijn kleurige vlekkenpatroon). Safari Beekse Bergen is coördinator van het Europese fokprogramma van deze diersoort en ondersteunt tevens beschermingsprojecten voor dit meest bedreigde roofdier in Afrika. In het park leven twee groepen Afrikaanse wilde honden.

De opbrengst van deze markt gaat naar bioloog Gregory Rasmussen. Hij houdt zich al tien jaar bezig met bescherming en onderzoek van de Afrikaanse wilde hond in Zimbabwe. In de laatste zes jaar is hij uitgegroeid tot een wereldwijd erkende beschermer. Hij rust Afrikaanse wilde honden uit met zenders (in een halsband) zodat hij groepen kan volgen. Bovendien bieden de halsbanden bescherming tegen strikken en laten boeren en stropers deze honden met rust. De felle kleuren op deze halsbanden zorgen ervoor dat de honden beter zichtbaar zijn. Hierdoor worden de honden ook minder snel aangereden (een belangrijke doodsoorzaak voor deze dieren). Daarnaast vangt Gregory wilde honden op om ze vervolgens in minder dicht bevolkte gebieden weer uit te zetten. Met opvang en onderzoek alleen wordt de Afrikaanse wilde hond in de toekomst niet gered. Een steeds belangrijker taak van de natuurbeschermer ligt bij educatie van de plaatselijke bevolking. Gregory vertelt de bevolking over de wilde honden en laat hun inzien dat dit een waardevol dier is dat ernstig met uitsterven bedreigd is. Met de opbrengst van de Pinkstermarkt kan Rasmussen weer zijn werkzaamheden financieren. Een belangrijk deel van het geld gaat naar benzine om met zijn Landrover de verschillende dorpen te bezoeken. Door de politieke onrust in Zimbabwe is de benzine op dit moment erg duur.

Safari Beekse Bergen is gedurende de maand mei dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Met een all-in ticket voor de Safaribus, Safariboot, de Wandelsafari en de Safari met de eigen auto, kunnen de bezoekers een reis maken door het grootste dierenpark van Nederland. In de Safaribus en boot is een gids aanwezig die de bezoekers actuele informatie en leuke wetenswaardigheden over de dieren vertelt. Bovendien vindt drie keer per dag de Roofvogeldemonstratie plaats. Hierbij vliegen diverse roofvogels vrij boven het publiek. Volwassenen betalen voor de all-in ticket ¤ 12,50 p.p., kinderen 3 t/m 11 jaar betalen ¤ 11,-p.p. Voor meer informatie, de Beekse Bergen-infolijn: 0900-2335732 (0,40 euro per minuut), of internet:www.beeksebergen.nl.

---
Noot aan de redactie: Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer Goof Lukken, Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen. Tel: 013-5491116 Bijlage (wanneer aanwezig) foto: Natuurbeschermer Gregory Rassmussen bezig met educatie voor de plaatselijke bevolking.

Persbericht d.d. 29 april 2002

Pinkster-Snuffelmarkt op Speelland Beekse Bergen
Boulevard vol kramen, demonstraties Country line-dance, alle attracties open

Op zondag 19 mei organiseert Speelland Beekse Bergen een gezellige Pinkster-Snuffelmarkt. De boulevard en het plein van het park staan vol met diverse kramen. Op deze markt verkopen particulieren allerlei tweedehands spullen. Bovendien zijn alle attracties van Speelland Beekse Bergen geopend. De entreeprijs van het park bedraagt deze dag slechts ¤ 2,75 p.p. (normaal ¤ 5,50 p.p.). Bovendien is er extra entertainment. Een Country line-dance groep zal diverse demonstraties geven. Deze typische westerndans is de laatste jaren, net als de country muziek, erg populair. Bezoekers kunnen deze dag ook de eerste beginselen van het line-dancen leren. In diverse workshops worden de basispassen geleerd. Voor deze dans is een houten vloer nodig. Deze wordt speciaal op het podium in het park gelegd.

De Snuffelmarkten van Speelland Beekse Bergen zijn al een aantal jaren een begrip. Vooral de combinatie van de groots opgezette markten met entertainment en de verlaagde entree tot het attractiepark zijn een groot succes. Terwijl hun ouders slenteren langs de diverse kramen van de Snuffelmarkt, vermaken de kinderen zich met de ruim dertig attracties of de grote speeltuin van Speelland: Botsen in de botsbootjes, een spannende rit met de Saharabuggy's of spannend schommelen in Schommelland. Bovendien halen ze hun rijbewijs in Verkeersland om vervolgens te gaan racen in de Kidcars. Ook kunnen de kinderen zich uitleven op het circuit van de Formule-1 trapauto's of een spectaculaire rit beleven in de nieuwe Waverider (zweven over de golven...!). Bij mooi weer bieden de waterattracties, zoals de Aquashuttle en de Waterglijbanen, uitkomst. Ook kinderen kunnen deelnemen aan de workshops line-dance maar om in de echte westernsfeer te komen moeten ze naar het Avontureneiland. Bij de ponyfarm kunnen zij een ritje op de rug van een pony maken. Een aantal keer per dag vertrekt daar ook de postkoets voor een ritje over het eiland.

Speelland Beekse Bergen is op zondag 19 mei van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De entree bedraagt op deze dag slechts ¤ 2,75 (kinderen jonger dan 3 jaar kunnen gratis naar binnen). Voor meer informatie, Beekse Bergen-infolijn: 0900-2335732 (¤ 0,40 per minuut) of internet www.beeksebergen.nl. Noot aan de redactie: Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer Goof Lukken, Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen. Tel: 013-5491116

Met vriendelijke groet,

Goof Lukken
Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen
Otterpark Leeuwarden

Beekse Bergen Exploitatie B.V.
postbus 42
5080 NJ Hilvarenbeek
tel. algemeen:(0031) (0)13-5491000
tel: (0031) (0)13-5491116
fax: (0031) (0)13-5366716
www.beeksebergen.nl/www.aqualutra.nl

Beekse Bergen en Otterpark Leeuwarden maken deel uit van de Libéma-groep