Korps: Flevoland, plaats: district Noord 19-05-2002 Dagelijkse persberichten
Stafdienst Communicatie, S. van Bruinessen, 06-53224343

District Noord

Brand
CREIL Zaterdagnacht woedde brand in een winkel op de Graaf Florislaan. De brandweer rukte groot met ongeveer 60 brandweerlieden- uit om de uitslaande vlammen te blussen. De brandweer kon voorkomen dat de brand verder uitbreidde en na ongeveer anderhalf uur gaf deze hulpverlener brand meester. Onder andere de eenheden van Creil, Emmeloord, Rutten, Marknesse en Urk waren ter plaatse. De politie liet uit voorzorg de omwonenden uit hun huizen gaan en zette de weg tijdelijk af. Niemand raakte bij de brand gewond. Wel was er aanzienlijk veel schade aan de waren, (huishoudelijke) apparatuur, en aan het gebouw (roet- en waterschade). De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De technische recherche onderzoekt de zaak.

Illegaal crossen in natuurgebied
LELYSTAD Zaterdagochtend kreeg de politie een melding van twee illegale crossers in het natuurgebied langs de Knardijk. Staatsbosbeheer had de twee motorrijders aangehouden (gegevens onbekend) en deze verzetten zich, aldus de melding. Ter plaatse assisteerde de politie. Staatsbosbeheer handelt de zaak verder af. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Illegaal kamperen
LELYSTAD De politie heeft een familie uit Swifterbant zaterdagmiddag in het Larserbos aangesproken, omdat zij het vermoeden had dat deze mensen illegaal kampeerden. De familie kreeg een waarschuwing en het verzoek om met hun caravan weg te gaan.

Vervalst kenteken
LELYSTAD Op de Koggebrug hield de politie zaterdagavond twee minderjarige jongens uit Lelystad staande. De bromfietser viel de agent op, omdat zijn passagier geen helm droeg. Bij controle bleek dat het verzekeringsplaatje vervalst was. Het plaatje en de bromfiets zijn in beslag genomen. Beiden krijgen proces-verbaal.

Straatroof
LELYSTAD Op de Kamp vond zondagochtend vroeg rond half vijf een straatroof plaats. Een 18-jarige Lelystedeling verklaarde in een fietstunnel door een nog onbekende verdachte aangesproken te zijn. Deze wilde volgens hem een sigaret, maar die had de aangever niet en hij liep door. Ter hoogte van het buurtcentrum werd de 18-jarige door dezelfde onbekende met iets dat op een vuurwapen lijkt, bedreigd en van zijn geld (bedrag onbekend) beroofd. Na deze melding kamde de politie de omgeving uit, maar van de verdachte ontbreekt nog ieder spoor.

Graffitti
LELYSTAD Een 23-jarige Lelystedeling is zondagochtend in de Wold aangehouden voor het vernielen van een abri. Surveillerende agenten zagen iemand met een verfbus in zijn hand vluchten. Deze is nog niet aangehouden, maar de spuitbussen die deze achterliet zijn in beslag genomen.

Onverzekerd
LELYSTAD Surveillerende agenten troffen gisteren een 25-jarige Lelystedeling op zijn onverzekerde snorfiets in het Zuigerplasbos aan. Hij is staande gehouden. Na controle bleek hij ook nog een aantal boetes open te hebben staan. De verdachte is aangehouden en voor nader verhoor ingesloten. Zijn snorfiets is in beslag genomen.

Bedreiging agente
DRONTEN Zaterdagavond bij een verkeerscontrole op De Zuid, negeerde een automobilist een stopteken van een agente, reed haar bijna aan en ging er vandoor. Tegen deze automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding
DRONTEN Op de Rietweg vond zaterdagavond een eenzijdige aanrijding plaats. Bij de kruising Rietweg/Palingweg lag een auto in de berm op het fietspad. De 35-jarige bestuurster uit Dronten is met onbekend letsel per GGD-ambulance naar het Zuiderzeeziekenhuis overgebracht. Haar auto is weggesleept. De vrouw reed over de Rietweg richting Dronten en is vermoedelijk, na het inhalen, in de berm terechtgekomen waarbij de auto over de kop sloeg.

Vissen
DRONTEN Een surveillerende agent zag zaterdagavond na zonsondergang drie mannen vissen bij de Havenkade. Dit is, twee uur na zonsondergang, verboden. Zij kregen een waarschuwing en werden weggestuurd. Later zag de agent dat de mannen er nog steeds aan het vissen waren. Zij kregen een boete.

Lastige klant
BIDDINGHUIZEN De politie hield zaterdagnacht een 40-jarige inwoner uit Dronten aan. Zij kreeg een melding van een vervelende bezoeker van een horecagelegenheid op de Baan. Ter plaatse verklaarden getuigen dat de man andere bezoekers onder andere lastig gevallen en bedreigd had. De 40-jarige verdachte is aangehouden en geboeid overgebracht naar het bureau. Hij is ter ontnuchtering ingesloten. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Aanhoudingen voor brandstichting
EMMELOORD Zaterdagmiddag hield de politie op de Diezestraat twee minderjarige jongens uit Emmeloord aan voor brandstichting. Na een melding van een oplettende getuige dat de jongens daar brandstichtten, ging de politie ter plaatse en hield beiden aan. De twee hadden op een dak brandgesticht. De ouders zijn in kennis gesteld en de jongens worden doorverwezen naar bureau HALT. Beiden zijn na verhoor heengezonden.

Aanrijding met alcohol
URK Zaterdagavond vond in de Wijk een aanrijding plaats. Een bromfietser was achterop een auto gereden. Niemand raakte gewond. De bromfietser, een 20-jarige Urker, blies 370 ug/l (0,84 promille). Hij kreeg een rijverbod van 3 uur. Proces-verbaal wordt opgemaakt.