Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 17 mei 2002

Controle schapenhouder

Deze week heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) bij een schapenhouder in de Groningse gemeente Sebaldeburen, controle gehouden en ter zake meerdere geconstateerde overtredingen tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Op het erf van de betreffende schapenhouder lagen bijna 30 kadavers van schapen en lammeren in verregaande staat van ontbinding. Elders op het erf werd door de AID-controleurs nog een veertigtal kadavers van lammeren gevonden. Deze waren in een grote ton gedumpt en verkeerden eveneens in staat van ontbinding. De man had al geruime tijd dit destructiemateriaal niet aangeboden aan het verwerkingbedrijf Rendac.

In stallen en op enkele percelen grasland van het bedrijf waren ruim 240 schapen en lammeren aanwezig die duidelijk onvoldoende verzorging kregen. De dieren verkeerden in matige tot slechte conditie. Volgens de bij de controle aanwezige dierenarts, het gevolg van slecht en/of te schraal voer. Daarnaast hadden veel schapen te lange klauwen en liepen kreupel.

Uit de verdere controle bleek dat de schapenhouder al meerdere jaren geen aangifte had gedaan van meststoffen bij het Bureau Heffingen.

De betreffende schapenhouder bleek bovendien voor te veel schapen een zogenaamde ooienpremie te hebben aangevraagd. Het gaat hier om een EEG-subsidieregeling die bij misbruik een strafkorting kan betekenen voor de schapenhouder.

Aanleiding voor deze controle waren onder meer klachten vanuit de omgeving over de slechte verzorging van de dieren en eerdere controle door de AID waarbij overtredingen werden geconstateerd.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Louis Steens, tel. 045 - 5466253 of 06 - 21522449.