Korps: Groningen, plaats: Groningen 17-05-2002
Hoofdcommissaris stuurt brief naar illegale racers Vrijdag 17 mei 2002

Hoofdcommissaris Bernard Welten van Regiopolitie Groningen stuurt de komende tijd een brief naar alle kentekenhouders die betrokken zijn geweest bij illegale straatracen. Met name de laatste weken heeft de politie honderden kentekens genoteerd van supporters en potentiële deelnemers van dergelijke bijeenkomsten in de Eemshaven en op de wegen in het Lauwersmeergebied. Onder meer is gebleken dat veel kentekens kennelijk op naam van vader of moeder stonden wiens zoon of dochter bij een bijeenkomst werd gesignaleerd. De politie vraagt zich af of alle ouders daarvan wel op de hoogte waren en of ze zich realiseren dat ze zelf als eigenaar of houder verantwoordelijk blijven. Los daarvan lijkt het mij een goede zaak, om betrokkenen op een rustig moment nog eens goed te confronteren met de risicos waaraan ze zichzelf en anderen blootstellen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar de gevolgen zijn vaak groot. Dat realiseert men zich te weinig, aldus Welten, die in de brief tevens nog eens het hoe en waarom van het strenge politieoptreden uitlegt. Enkele citaten uit de brief:

De betrokken burgemeesters en het openbaar ministerie zijn unaniem en stellig in hun oordeel dat illegale autoraces grote veiligheidsrisicos met zich meebrengen. Risicos niet alleen voor de deelnemers, maar zeker ook voor toeschouwers en andere weggebruikers. Het mag u daarom zonder meer helder zijn dat bestuur en justitie dergelijke activiteiten onder geen beding zullen tolereren en dat Regiopolitie Groningen daartegen hard en conse-quent zal (blijven) optreden. De politie zal met alle haar ter beschikking staande middelen illegale autoraces tegenhouden en/of beëindigen. Deelnemers aan de races of personen die kennelijk met die bedoeling onderweg zijn zullen dat merken aan onze aanwezigheid op de beoogde racelocaties, maar ook aan gerichte verkeers- en snelheidscontroles, waarbij zonder pardon verbaliserend zal worden opgetreden en, als daartoe aanleiding bestaat, voertui-gen in beslag zullen worden genomen, ongeacht of de bestuurder de eigenaar of houder van het kenteken is.

Naast deze strafrechtelijke consequenties raad ik u met nadruk aan ook de mogelijke civielrechtelijke gevolgen van deelname aan illegale autoraces onder ogen te zien. U kunt komen te staan voor aansprakelijkheden waar u in het ergste geval niet meer van af zult komen. Indien met uw voertuig schade, letsel, invaliditeit of zelfs fatale gevolgen worden veroorzaakt bent u als eigenaar en houder van het kenteken zonder meer verantwoordelijk voor de financiële consequenties. Maak u wat dat betreft geen illusies over de verzekering. Verzekeringsmaatschappijen keren namelijk niet uit voor schade of letsel als die het gevolg zijn van stuntgedrag of deelname aan een illegale wedstrijd. Dat geldt in elk geval voor uw eigen schade of letsel. Schade aan derden (bv. toeschouwers, passagiers of andere weggebruikers) worden door de verzekeraars verhaald op de veroorzaker en/of de eigenaar van het voertuig. Bovendien is de kans groot dat u door de reguliere verzekeraars wordt geroyeerd en aangewezen zult zijn op een bijzondere en veel duurdere verzekeringsinstelling.

De brief zal vanaf volgende week bij betrokkenen in de brievenbus glijden. Het politieoptreden gaat ondertussen gewoon door. Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief).