Nieuwsbericht d.d. vrijdag 17 mei 2002

NOORD-KENNEMERLAND

Tijdelijk opvolger districtschef
Districtschef Noord-Kennemerland, Fokko Klok, zal van1 juni 2002 tot 1 februari 2003 als waarnemend hoofd Spoorwegpolitie worden gedetacheerd bij het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). Hij keert uiterlijk op 1 februari 2003 terug in ons korps als districtchef Noord-Kennemerland.
Met ingang van 28 mei zal Egbert-Jan van Hasselt als waarnemend districtchef de taken van Klok overnemen
Van Hasselt is sinds februari 2001 in ons korps werkzaam als interimmanager. Hij begon als hoofd Communicatie en vanaf februari 2002 is hij projectmanager Marketing. Hij heeft in het verleden de Nederlandse Politie Academie doorlopen en heeft als officier gewerkt in het korps Haarlem. Daarna heeft hij zijn carrière in het bedrijfsleven voortgezet.

Mishandeling in het bureau
Alkmaar, donderdag 16 mei 2002.
Omstreeks 17.40 uur werd een agent gevraagd zes personen in de hal van het politiebureau aan het Mallegatsplein te woord te staan. In de hal aangekomen zag hij dat twee van de zes personen elkaar in de haren vlogen. De partijen werden van elkaar gescheiden en er werden vervolgens verklaringen opgenomen. Hieruit bleek dat zich in de nacht van woensdag op donderdag tussen de partijen een ruzie had voorgedaan in verband met een relatieprobleem en dat ze toevallig tegelijkertijd aan het bureau kwamen om daar aangifte van te doen. De hoofdbetrokkenen zijn twee vrouwen van respectievelijk 35 en 47 jaar, beiden uit Alkmaar. Er zal een proces-verbaal worden opgemaakt.

Grootscheepse verkeerscontrole levert bonnenregen op Alkmaar, donderdag 16 mei 2002.
In de middaguren werd op de Diamantweg een grote verkeerscontrole gehouden gericht op het beroepsverkeer. Hierbij werden in totaal 50 mensen ingezet waaronder technisch controleurs en stagiaires van de politie maar ook controleurs van de Douane, en de Rijksverkeersinspectie. Aantal overtredingen: 1 X vallende/losse lading, 1 X verlopen APK met beladen vrachtauto, 3 X rijbewijs niet bij zich, 1 X kentekenbewijs niet bij zich, 1 X bedrijfsauto rode gasolie (nader onderzoek door Douane bij het bedrijf), 1 X afdracht belastingen (onderzoek Douane), 2 X controle werkgeversverklaring (onderzoek RVI), 9 X niet dragen gordel, 1 X hulpkoppeling niet goed bevestigd, 1 X twee bouten van schotelkoppeling los.

In de avonduren werd het accent van de controle verplaatst naar bromfietsen en alcohol en werd de controlegroep iets afgebouwd. Op vier locaties werden staande controles gehouden: de Bergerweg, de Helderseweg, de Kennemerstraatweg en de Vondelstraat. Er werden in totaal 235 blaastesten afgenomen maar bestuurders hadden geen alcohol gedronken.
Er werden wel diverse bekeuringen uitgeschreven voor de volgende feiten: 51 X geen gordel, 13 X geen rijbewijs bij zich, 1 X geen juiste losbreekreminrichting, 1 X verlopen APK, 1 X gladde band (auto), 1 X onjuiste kentekenplaat op aanhangwagen, 23 X overschrijding constructiesnelheid bromfiets, 6 X geen geldige verzekering bromfiets, 5 x geen bromfiets certificaat, 1 X geen gele plaat, 1 X bestuurder bromfiets beneden de 16 jaar, 4 X geen helm.

Vluchtende bromfietser aangehouden
Castricum, donderdag 16 mei 2002.
Omstreeks 22.30 uur, zagen surveillerende agenten een bromfietser rijden zonder verlichting, met een snelheid van 80 km/u en zonder helm. Hij negeerde diverse malen een stopteken en gaf gas bij het zien van de politie. Uiteindelijk kwam hij ten val op de Zeeweg waarna hij kon worden aangehouden. Het ging om een 14-jarige jongen uit Castricum. Zijn bromfiets was onverzekerd. Na verhoor aan het bureau werd hij met een bekeuring en zonder brommer heengezonden.

Dronken automobiliste rijdt lantaarnpaal de grond uit Heerhugowaard, donderdag 16 mei 2002.
Omstreeks 22.30 uur, verloor een 37-jarige automobiliste uit Heerhugowaard de macht over het stuur van haar auto op de Rustenburgerweg. Ze raakte vervolgens een links van de weg geplaatste lantaarnpaal die afbrak. De auto van de vrouw kwam op zijn kant terecht. De vrouw liep een wond aan haar arm en hand op. Na behandeling in het ziekenhuis kon zij mee naar het bureau om een ademanalyse af te leggen. Ze blies bijna tweemaal de toegestane hoeveelheid. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

NOORDKOP

Drankrijder beboet
Slootdorp, vrijdag 17 mei 2002.
Omstreeks 03.25 uur werd op de Slootweg een 35-jarige automobilist uit Den Helder betrapt op het rijden met drank op. Hij blies 350 ug/l (220 toegestaan) en kreeg een boete mee van 190,-.

Drankrijder
Den Helder, vrijdag 17 mei 2002.
Omstreeks 03.35 uur werd op de Polderweg een 23-jarige automobilist uit Den Helder betrapt op het rijden met drank op. Hij blies 360 ug/l en kan een dagvaaring tegemoet zien.

Slangen voor het raam zorgen voor commotie
Den Helder, vrijdag 17 mei 2002.
Sinds een week woont er een 30-jarige man in een woning aan de Prunusstraat. Hij is dierenliefhebber en in het bezit van twee Konings Pythons. Hij moet nog een hok voor de dieren bouwen en heeft ze daarom tijdelijk in de voorkamer op de 1e verdieping geplaatst. Nu zoeken deze dieren bij mooi weer de zon op. Gister en vandaag lagen ze derhalve voor het raam. Verontruste buurtbewoners hebben hierop de politie in kennis gesteld. Gebleken is dat de dieren, die overigens niet gevaarlijk zijn voor mensen, de kamer niet uit kunnen. De politie onderzoekt nog of de eigenaar de slangen in zijn bezit mag hebben op grond van de Wet Bedreigde Uitheemse Diersoorten.

Poging tot oplichting
Hippolytushoef, woensdag 15 mei 2002.
Omstreeks 12.00 uur, kreeg een 86-jarige slechtziende vrouw aan de Slingerweg onverwacht bezoek van een colporteur. Deze wilde haar een bestekcassette verkopen met een winkelwaarde van maar liefst 4000 gulden (er werd niet in euro's gesproken). De vrouw mocht hem als uitverkoren bejaarde hebben voor 300 gulden. Het ging om een 'demonstratiemodel' en daarom was de cassette zo goedkoop. De vrouw kreeg argwaan, ging niet op de 'aanbieding' in en verzocht de man te vertrekken. Dat deed hij gelukkig. Het ging om een grote blanke en gezette man van wie verder geen signalement bekend is. Hij reed mogelijk in een rode personenauto.
De politie waarschuwt mensen om vooral niet met dergelijke colporteurs in zee te gaan. Vaak gaat het om bestek van blik en voldoen de verkopers niet aan wettelijke vereisten om te mogen colporteren. Het beste kunnen mensen wanneer ze onraad ruiken, de politie bellen via 0900-8844 (sinds 1-5-2002 tegen lokaal tarief!!).

Letsel bij noodstop
Den Helder, vrijdag 17 mei 2002.
Omstreeks 10.35 uur vond er een aanrijding plaats op de Binnenhaven. Een 56-jarige automobilist uit Purmerend, reed in een file vanaf de Texelse boot richting Alkmaar. Voor hem remde een Duitse personenauto. De man zag dit laat omdat de remlichten van de Duitse auto niet naar behoren werkten. Hij remde hard om een aanrijding met zijn voorganger te voorkomen. Hierbij sloeg zijn 37-jarige passagier, eveneens uit Purmerend, met zijn hoofd tegen de voorruit. Er ontstond een ster in de ruit. De passagier verloor hierna zijn bewustzijn maar kwam na vijf minuten bij. Hij werd met nekklachten opgenomen in het ziekenhuis.

Hek omgewaaid, vrouw gewond
De Koog, vrijdag 17 mei 2002. Een 24-jarige vrouw uit Veghel is vanmiddag omstreeks 14.30 uur, geraakt door een hekwerk bij een bouwwerk. Ze meldde dit bij de politie. Het gebeurde bij een bouwplaats aan de Dorpsstraat. Door de harde wind waaide het hek plotseling om. De vrouw liep een kneuzing aan haar schouder op. Een klein Duits kind kwam ook onder het hek terecht maar werd meteen meegenomen door de ouders. De eigenaar van de bouwplaats heeft maatregelen genomen.

WESTFRIESLAND

Eenzijdig ongeval
Enkhuizen, donderdag 16 mei 2002.
Omstreeks 16.45 uur reed een 23-jarige automobiliste uit Berkhout door nog onbekende oorzaak met haar auto tegen een boom aan de Sebastiaan Centenweg. De vrouw werd opgevangen door buurtbewoners. Uit haar auto kwam wat rook maar de brandweer hoefde niet op te treden. Ze is met onbekend letsel per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Ze moet nog door de politie gehoord worden.

Vechtpartij
Enkhuizen, donderdag 16 mei 2002.
Omstreeks 18.10 uur, werd de politie geroepen bij een vechtpartij aan de Kloet. Daar raakten twee mannelijke buurtbewoners van respectievelijk 36 en 35 jaar oud met elkaar in gevecht. De mannen gingen elkaar met de blote vuisten te lijf en er werden over en weer bedreigingen geuit. De toedracht tot de vechtpartij is nog onduidelijk. De verklaringen van de betrokkenen lopen nogal uiteen en er worden nog getuigen gehoord. De 36-jarige man werd aangehouden en in de loop van de avond, nadat enkele partijen waren gehoord, weer heengezonden. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Dronken automobilist veroorzaakt kop-staart aanrijding Bovenkarspel, donderdag 16 mei 2002.
Omstreeks 18.15 uur ontstond er op de Florasingel een kop-staart aanrijding tussen de auto van een 41-jarige bestuurder uit Bovenkarpsel en de auto van een 54-jarige Spanjaard. De Spanjaard zag te laat dat de auto voor hem remde om linksaf te slaan en raakte met de voorzijde van zijn voertuig de achterzijde van het voertuig van de man uit Bovenkarspel. De Spaanse man bleek teveel alcohol te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 665 ug/l (220 toegestaan). Zijn Spaanse rijbewijs is ingevorderd en er wordt een proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Bromfietscontrole
Medemblik, donderdag 16 mei 2002.
In de middag en avond zijn er vandaag bromfietscontroles gehouden op diverse plaatsen in Medemblik. Agenten, vrijwillige politiemensen en technisch controleurs stonden onder andere op de Westersingel, de Randweg en de Koggenlaan. Er werden in totaal 31 bekeuringen uitgedeeld onder meer voor: te hoge constructiesnelheid, geen helm, geen bromfietscertificaat en rijden beneden de 16 jaar.

Aanrijding met letsel
Aartswoud, donderdag 16 mei 2002.
Omstreeks 16.40 uur vond er op de Westfriesedijk een aanrijding plaats tussen een 28-jarige automobiliste uit Noord-Scharwoude en een 29-jarige motorrijdster uit Middenmeer. De automobiliste reed over de Westfriesedijk komende uit de richting van de Zuiderzeestraat. Op de kruising Westfriesedijk-Westfriesedijk, verleende ze geen voorrang aan de voor haar van links komende motorrijdster. Deze laatstgenoemde raakte gewond en werd met nek- en armletsel opgenomen in het ziekenhuis in Alkmaar. De beide voertuigen raakten aan de voorzijde beschadigd.

Bekeuringen uitgedeeld na overlast
Hoorn, 16 mei 2002.
Op donderdag zijn drie mannen uit Hoorn bekeurd wegens het gebruik van alcohol op het Betje Wolffplein in Hoorn. Wegens herhaaldelijke overlast van mensen die op de openbare weg (Betje Wolffplein) alcohol gebruiken, heeft de politie van Hoorn een alcoholverbod op de openbare weg binnen dit gebied ingesteld. Vanaf 1 mei heeft de politie alleen waarschuwingen uitgedeeld aan alcoholgebruikers met de mededeling dat mensen vanaf 16 mei bekeurd worden. Mensen die op en rond het Betje Wolffplein bevinden met een aangebroken verpakking waar alcohol in zit of al drinkende gesignaleerd worden op straat, kunnen dus een bekeuring verwachten.