Gemeente Zwijndrecht

Zwemvangnet

Begin vorig jaar heeft de gemeente een subsidieaanvraag gedaan bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de breedtesport te stimuleren. Deze Breedtesportimpuls is er op gericht om zoveel mogelijk mensen aan sport te laten doen. In december is de volledige subsidieaanvraag gehonoreerd met als gevolg dat er dit jaar een achttal projecten van start zullen gaan in Zwijndrecht.

Eén van deze projecten die reeds van start is gegaan is het Zwemvangnet. Leren zwemmen is belangrijk voor kinderen. Het is niet alleen leuk, maar het is ook belangrijk voor je eigen veiligheid en je motorische- en sociale ontwikkeling. Tot 1994 leerde iedere leerling op de basisschool zwemmen bij het schoolzwemonderwijs. In het kader van de Kern Taken Discussie is het schoolzwemmen in 1994 afgeschaft. Schoolzwemmen was niet langer een taak van de gemeenten, maar van de ouders.

De afgelopen jaren is er een discussie op gang gekomen over de gevolgen van het afschaffen van het schoolzwemonderwijs naar aanleiding van een aantal tragische ongevallen. Ook omdat de staatssecretarissen uit gaan van de stelling dat alle kinderen na de basisschool in bezit moeten zijn van de zwemvaardigheidsdiploma's A en B.

De Gemeente heeft in dit kader een inventarisatie gedaan onder alle leerlingen uit groep acht van de Zwijndrechtse basisscholen. Hieruit bleek dat 10 procent van de leerlingen niet beschikt over deze zwemvaardigheidsdiploma's. Van dit aantal is de gemeente geschrokken. Vooral het aantal allochtone kinderen dat niet beschikt over een zwemvaardigheidsdiploma is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Redenen hiervoor zijn dat sommige allochtone gezinnen zich onvoldoende realiseren dat zwemmen belangrijk is. Daarnaast vinden zij de zwemlessen relatief duur.

Naar aanleiding van deze inventarisatie is het Zwemvangnet opgezet in samenwerking met zwembad de Hoge Devel met als doel het behalen van het zwemvaardigheidsdiploma A. Het startschot van het project is op donderdag 7 februari gegeven door wethouder Abee. Iedere donderdagmiddag krijgen de kinderen een uur lang zwemles.

Het project is nu ongeveer 4 maanden aan de gang en is een groot succes! Iedere donderdagmiddag krijgen gemiddeld 45 leerlingen les in het zwembad. De leerlingen vorderen goed en zijn op weg om net voor de zomervakantie af te zwemmen. Niet in de eerste plaats voor zichzelf, maar ook omdat wethouder Abee bij het startschot heeft belooft dat, indien de kinderen goed hun best doen, hij tijdens het afzwemmen een baantje mee komt zwemmen. Deze kans willen de leerlingen natuurlijk niet voorbij laten gaan.

Op korte termijn zullen wij u verder informeren over de andere projecten in het kader van de Breedtesportimpuls.