Gemeente Leiden

Nieuwe locaties kinderopvang

Aan het Eksterpad en de Vondellaan komen dit najaar nieuwe kinderopvangplaatsen. Belangstellende bedrijven of starters kunnen zich inschrijven voor beide locaties. Met de inschrijving wil de gemeente vrije concurrentie in de kinderopvang ondersteunen.

CULTUUR EN EDUCATIE - Vroeger kreeg de Centrale Organisatie Kinderopvang Leiden (COKL) bij nieuwe locaties altijd de gemeentelijke voorkeur. Maar die tijd is voorbij. Iedere belangstellende kan, met een goed plan onder de arm, zich nu aanmelden bij de gemeente. Uit de gegadigden die aan de diverse eisen voldoen, loot de notaris de volgorde. Wie als eerste wordt geloot, mag dit najaar aan het Eksterpad of aan de Vondellaan van start. Uiteraard kan ook het COKL meedingen.

Stalgebouw

Ook panden aan de Langegracht en op het EWR Slachthuisterrein staan op de nominatie om veranderd te worden in toekomstige kinderparadijsjes. Jet van Haastrecht van Cultuur en Educatie van de gemeente geeft aan dat het de bedoeling is dat die locaties in het najaar aangeboden worden. 'Dan zijn de kinderen al aan het Eksterpad en de Vondellaan aan het spelen als het goed is. In totaal moeten op die laatste locaties negentig plaatsen voor buitenschoolse opvang gerealiseerd worden. Voor de ouders in de Merenwijk en de Mors is dat goed nieuws, want in deze twee wijken is nog onvoldoende buitenschoolse opvang. Met de Langegracht en het stalgebouw op het EWR terrein komen er nog eens twintig plaatsen voor buitenschoolse opvang bij, en 94 plekken voor dagopvang. Het zal nog wel enige tijd duren voordat deze kinderdagverblijven open gaan, de bouwplannen moeten nog ingediend worden.'

Zo'n 200 plekken betekent dat in totaal veel meer kinderen terechtkunnen, want per opvangplek krijgen meerdere ouders een plek voor hun kind. Van Haastrecht: 'Een kind verblijft zelden vijf dagen per week in de opvang.' Op de vraag of het EWR slachthuisterrein niet een wat macabere locatie is voor kinderopvang, reageert de gemeentemedewerker ontwijkend. 'Tja, misschien moet je niet te lang stilstaan bij de oude functie van het stalgebouw. Het hele slachthuisterrein wordt binnenkort geschikt gemaakt voor woningbouw, waarbij een aantal karakteristieke gebouwen gehandhaafd blijft met een nieuwe bestemming.'

Gedegen bedrijfsplan

Leiden blijkt als stad een nog grotere behoefte te hebben aan kinderopvangplaatsen dan het landelijke gemiddelde. Onderzoek toonde dat aan. Volgens Van Haastrecht is de gemeente daarom hard bezig kinderopvang te stimuleren. 'We zoeken naar geschikte locaties en er worden financiën vrijgemaakt.' De exploitanten ontvangen een stimuleringspremie voor de locaties. 'Om in aanmerking te komen moeten starters een gedegen bedrijfsplan opstellen. Ook gevestigde Leidse of landelijke aanbieders moeten aantonen over een goede bedrijfsvoering te beschikken.'

Hoewel de wachtlijsten nog steeds bestaan, meent de gemeentemedewerker dat Leiden in ieder geval op de goede weg is. Vorig jaar werd de stad Leiden 223 kinderopvangplaatsen rijker. Met deze nieuwe locaties van de gemeente en initiatieven van particulieren lukt dat dit jaar misschien weer.

Kinderverblijf De Kever aan de Pieterskerkchoorsteeg. Dit jaar komen in de stad meerdere locaties vrij voor kinderopvang. De gemeente ontwikkelt en stimuleert vestiging van kinderdagverblijven in verband met de lange wachtlijsten. Foto: Wim van Noort.

Inschrijving kinderopvanglocaties

De gemeente biedt de komende tijd geschikte accommodaties voor kinderopvang via openbare inschrijving aan. Potentiële aanbieders van kinderopvangvoorzieningen kunnen zich melden.

Momenteel zijn twee geschikte accommodaties beschikbaar:
* Eksterpad 2 en 4. Deze locatie is gelegen in de Merenwijk en is geschikt voor minimaal 40 plaatsen voor naschoolse opvang.
* Vondellaan 35b. Deze locatie ligt in de Lage Mors en is geschikt voor 50 plaatsen voor naschoolse opvang.

Zowel bestaande als startende aanbieders worden uitgenodigd zich in te schrijven voor deze locaties. Het informatiepakket, inclusief aanmeldformulieren, is op te vragen bij mevrouw M. van der Weijden van de dienst Cultuur en Educatie, dinsdag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur, tel 071-5165257.