Ministerie van Justitie

RK-kerk en Aegon in conflict over schadevergoeding seksueel misbruik

De Rooms-Katholieke Kerk en verzekeraar Aegon zijn in een conflict verwikkeld over een verzekeringskwestie rondom seksueel kindermisbruik. Het gaat om de dekking van een schadevergoeding die het bisdom Rotterdam in 1998 heeft betaald wegens seksueel misbruik door een priester.

Op last van bisschop Van Luyn betaalde het bisdom in 1998 ruim 56.000 euro aan de ouders van een twaalfjarig meisje dat langere tijd seksueel was misbruikt door een pastoor in het Zuid-Hollandse Alkemade.

De RK-kerk heeft daarna het uitgekeerde bedrag geclaimd bij haar verzekeraar Aegon. Aegon bestrijdt echter dat de aansprakelijkheidsverzekering ook gevallen van seksueel misbruik dekt. Naar aanleiding van de claim van het bisdom besloot Aegon aanvankelijk de verzekeringspolis aan te passen. Daarin werd expliciet vermeld dat seksueel misbruik, net als gewelds- en vermogensdelicten, zijn uitgesloten van vergoeding.

De kerk vindt dat de verzekeraar het geldbedrag op grond van de eerder geldende verzekeringsvoorwaarden moet uitbetalen. Aegon is het daar niet mee eens. Het is volgens een woordvoerder van het bedrijf nooit de bedoeling geweest om dit soort risicos te dragen.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 17-05-2002