Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 02-028

02-028 17-05-2002
Microscoop met moleculaire precisie nu ook in vloeistof toepasbaar Stemvorken leren zwemmen

Microscopen die werken met minuscule `stemvorken' als krachtsensoren, kunnen nu ook in vloeistof worden toegepast. Individuele moleculen kunnen dan in hun vertrouwde biologische omgeving worden waargenomen, dankzij de stemvork die de minimale afstand tussen microscoop en preparaat regelt.
Dit opent de weg naar nieuwe toepassingen in de moleculaire biologie, bijvoorbeeld in DNA-onderzoek. Dit stelt ir. Wouter Rensen. Hij promoveert op 17 mei aan de faculteit Technische Natuurkunde van de Universiteit Twente.

De `nabije-veld optische microscoop' haalt een resolutie van 50 nanometer (een nanometer is een miljoenste millimeter). Dit is de schaal van individuele moleculen, en de resolutie is aanzienlijk beter dan die van de gewone optische microscoop, die op zijn best 300 nanometer haalt. Nadeel van het nieuwe type microscoop was altijd dat ze in vloeistof niet goed toepasbaar waren. Met Rensen's onderzoek komt daar verandering in.

Stemmen en zwemmen
De beperking was dat de minuscule stemvork van deze microscoop (`nanoscoop' zou misschien toepasselijker zijn) niet goed werkte in vloeistof. Zo'n quartz stemvork zit ook in een polshorloge. Net als bij een muzikale stemvork, verandert de toonhoogte onder invloed van een kracht. De interactiekracht tussen het uiteinde van de microscoop en het preparaat is dan uiterst nauwkeurig te meten, en daarmee de afstand. Dit uiteinde bestaat uit een glasvezeltje met een heel scherpe punt, op slechts enkele nanometers van het preparaat. In lucht zijn hoogteverschillen van één atoom eenvoudig waar te nemen. In vloeistof werken ze minder goed, onder meer doordat de stemvork `anders trilt' (een afwijkende resonantiekarakteristiek heeft) en doordat de elektroden kortsluiting kunnen maken.

DNA-reparatie
Door de stemvork aan te passen, en door een coating aan te brengen tegen kortsluiting, is Rensen erin geslaagd om de microscopietechniek ook voor meting vloeistof geschikt te maken. Hij verwacht vooral toepassingen in de moleculaire biologie. De onderzoeksgroep Optische Technieken, waarin hij zijn onderzoek heeft gedaan, is er bijvoorbeeld al in geslaagd de fluorescerende moleculen in beeld te brengen die aangeven waar precies in een DNA-keten de eiwitten zitten die reparaties kunnen uitvoeren aan het DNA.

Noot voor de pers
Wouter Rensen (Zevenaar, 1973) promoveert op 17 mei 2002 aan de faculteit Technische Natuurkunde van de Universiteit Twente. De titel van zijn proefschrift is `Tuning Fork Tunes: exploring new scanning probe techniques'. Hij heeft zijn promotie-onderzoek verricht in de groep Optische Technieken, die deel uitmaakt van het MESA+-onderzoeksinstituut. Zijn promotor is prof.dr. Niek van Hulst.

Meer informatie is te vinden op www.tn.utwente.nl/ot Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, Bureau Communicatie, tel (053) 4894244, e-mail w.r.vanderveen@utwente.nl

© Universiteit Twente 2002