Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 17 MEI 2002 IN

KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht der overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

Op de Vlaamse begroting 2002 is een provisioneel krediet van 7,437 miljoen euro ingeschreven voor de sectorale communicatie-initiatieven en -campagnes van de Vlaamse ministers. De Vlaamse regering beslist nu dit budget te verdelen over de tien Vlaamse ministers.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

Begin vorig jaar stelde de Technische Scheldecommissie de Langetermijnvisie Schelde-estuarium vast. Nu keurt de Vlamse regering een addendum bij het Memorandum van Overeenstemming met Nederland inzake de uitvoering en financiering van gemeenschappelijke studies voor de implementatie van het Langetermijnvisie-project goed.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering beslist principieel tot aanpassing van het besluit dat de erkenning en sluiting regelt van serviceflatgebouwen, woningcomplexen met dienstverlening en rusthuizen. Tot nu toe bleven de woongelegenheden of bedden waarvan de sluiting bevolen of de erkenning ingetrokken was, nog minstens twee jaar in de programma- tie. Op deze wijze werden de cijfers scheefgetrokken, terwijl de nood aan opvang voor bejaarden nochtans acuut is. Daarom wordt deze regel aangepast, en verdwijnen de gesloten of geschrapte woongelegenheden of bedden voor- taan meteen uit de programmatie. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed dat de bestaande regelgeving in verband met de erkenning en subsidiëring van de ver- trouwenscentra kindermishandeling aanpast aan de bepalin- gen van het Kwaliteitsdecreet. Dat decreet regelt de kwaliteitszorg in de welzijnsvoorzieningen.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot aanpassing van de het besluit dat de lijst vaststelt van de vrijwil- ligersactiviteiten die in aanmerking komen voor subsidië- ring. Het besluit zal nog voor advies worden voor gelegd aan de Raad van State.


* * *

Het inademen van verneveld water kan - onder bepaalde temperatuursomstandigheden (25°-55°) - besmetting veroor- zaken met de legionellabacterie. Hierdoor ontstaat het risico op de zogenaamde veteranenziekte. Het decreet van 6 juli 2001 betreffende de primaire preventie van schade- lijke effecten bij de mens veroorzaakt door biologische agentia vormt de decretale basis voor de bestrijding van het risico op de veteranenziekte. Vandaag keurt de Vlaamse regering, onder voorbehoud van een nog door te voeren technisch nazicht, principieel een besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet. Het bepaalt ener- zijds de algemene maatregelen (inzake temperatuur, installaties, beheersplan) die genomen moeten worden in alle voor het publiek toegankelijke plaatsen en ander- zijds de specifieke (strengere) maatregelen voor exposi- ties. Er wordt een overgangsperiode van 5 jaar voorzien voor bestaande uitrustingen. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering stemt principieel in met een voorontwerp van decreet betreffende de indeling in zorg- regio's en betreffende de samenwerking en programmatie van gezondheidsvoorzieningen en welzijnsvoorzieningen. Het decreet bepaalt dat de samenwerking en de programma- tie van (aantal en spreiding van) welzijns- en gezond- heidsvoorzieningen bepaald kan worden volgens de door het decreet vastgestelde indeling in zorgregio's. De ruim- telijke ordening van deze zorgregio's is bepaald op basis van zgn. natuurlijke fluxen (waar trekken de mensen uit de regio naartoe voor de aanschaf van goederen en diensten). Per zorg- of welzijnsvorm kan dan in een latere fase het samenwerkings- of programmatieniveau bepaald worden aan de hand van sectorspecifieke indicato- ren. Het voorontwerp van decreet zal voor advies worden voorgelegd aan de SERV en de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerpdecreet tot goedkeuring van het Samenwerkingsakkoord tussen de fede- rale overheid en de gemeenschappen betreffende het geslo- ten centrum voor voorlopige plaatsing van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit gepleegd hebben, het Centrum in Everberg. Het ontwerpdecreet zal worden inge- diend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Na advies van de SERV en de Raad van State keurt de Vlaamse regering, onder voorbehoud van een nog door te voeren technisch nazicht, definitief het ontwerp van decreet Armoedebestrijding goed. Het zal worden inge- diend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De benaming van de diploma's van master die de Confederale Universiteit Antwerpen uitreikt voor het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (IOB), wordt vastgesteld.


* * *

De benaming van de diploma's van master die de VUB uitreikt voor het Instituut voor Europese Studies, wordt vastgelegd.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot wijziging van de samenstelling van de Adviescommissie Projecten Hoger Kunstonderwijs. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Met het oog op de definitieve overstap naar de euro begin 2002 moeten ook in besluit dat het minvermogendheid van de kandidaten voor een studietoelage vaststelt, een aan- tal bedragen die nog in Belgische frank aangegeven zijn, vervangen worden door bedragen in euro. De Vlaamse rege- ring keurt nu, na advies van de Raad van State, defini- tief een aanpassing van dat besluit in die zin goed.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Na advies van de Raad van State stemt de Vlaamse regering definitief in met een wijziging van het KB van 14/8/1989 tot vaststelling van aanvullende nationale maatregelen voor de instandhouding en het beheer van de visbestanden en voor controle op de visserij-activiteiten.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Vera DUA en Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt de tekst goed van het vorig jaar in Rome gesloten Internationaal Verdrag inzake Plantgenetische Hulpbronnen voor Voeding en Landbouw.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Het contractueel onderzoek is een der bevoegdheden inzake land- en tuinbouw die in het kader van het Lambermont- akkoord werden overgeheveld naar de gewesten. In het kader daarvan beslist de Vlaamse regering de bij het federale Ministerie van Middenstand en Landbouw ingedien- de projecten gedurende de overgangsperiode in 2002 te selecteren en toe te wijzen.


* * *

In 2000 keurde de Vlaamse regering een nieuwe aanpak goed voor de problematiek van de zonevreemde campings. Ter uitvoering daarvan maakten de provincies 46 ruimtelijke uitvoeringsplannen op voor de zonevreemde campings. Deze plannen werden alle onderworpen aan een openbaar onder- zoek. Na advies van de Vlaamse Commissie voor Ruimtelij- ke Ordening keurt de Vlaamse regering nu principieel 44 van deze 46 ruimtelijke uotvoeringsplannen goed. Ze zullen nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

In het kader van de verdere optimalisering van de werking van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap neemt de Vlaamse regering akte van de voortgang van de eerste, tweede en derde golf van projecten van proces- en perso- neelsplanning met externe begeleiding. Ze beslist tot uitvoering van een vierde golf en gelast de minister van Ambtenarenzaken opdracht te geven aan de interdepartemen- tale stuurgroep om alle voorgestelde projecten uit te voeren.


-----
einde

-----