Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Leeser in WADA Observer Team

De World Anti-Doping Agency (WADA) heeft Maurice Leeser (32) van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo), gevraagd plaats te nemen in het WADA Independent Observer Team. Deze commissie van onafhankelijke dopingspecialisten dient bij grote evenementen toe te zien op het correct uitvoeren en afhandelen van dopingcontroles. Leeser, die uitgezonden zal worden naar de komende Gemenebest Spelen te Manchester, is bij het NeCeDo werkzaam als beleidsmedewerker topsport en hoofddocent van de Nederlandse opleiding tot dopingcontrole-official.

Het WADA Independent Observer Team is opgericht om onafhankelijk toezicht te kunnen houden op de uitvoering van dopingcontroles. Dit gebeurt met name bij de grote evenementen, zoals Olympische Spelen, Europese en wereldkampioenschappen, etc. De Olympische Spelen van Sydney, 2 jaar geleden, was het eerste evenement waar deze commissie een rol van betekenis heeft gespeeld.

De commissie van dopingspecialisten dient niet alleen toe te zien of de dopingcontroles op juiste wijze worden uitgevoerd, maar kijkt toe op alle aspecten van het dopingcontroleproces. Het Observer Team bekijkt ondermeer ook of de positieve uitslagen correct worden afgedaan en dat medische verklaringen volgens de vastgestelde procedures worden afgehandeld. De commissie draagt zorg voor meer inzichtelijkheid in de uitvoering van dopingcontroles en hoopt hiermee het vertrouwen van met name de sporters te vergroten.

Maurice Leeser, bewegingswetenschapper en sporteconoom, is sinds enkele jaren werkzaam bij het NeCeDo. Als beleidsmedewerker topsport houdt hij met name bezig met voorlichting richting de topsporters en hun 'omgeving', alsmede het ontwikkelen en ondersteunen van het anti-dopingbeleid van de Nederlandse topsport. Leeser is tevens hoofddocent van de Nederlandse opleiding tot dopingcontrole-official.

Het NeCeDo is verheugd over het feit dat één van zijn medewerkers is geselecteerd voor het WADA Independent Observer Team. Leeser hoopt een bijdrage te leveren aan het waarborgen van de kwaliteit van de uitvoering van dopingcontroles, alsmede de integriteit van de sport verder te bewaken.