Gemeente Delft


Ideeën voor versterken vrijwilligerswerk

Delftse organisaties voelen veel voor de oprichting van een facilitair bureau voor vrijwilligerswerk. Dit centraal punt kan organisaties in de stad ondersteunen, bijvoorbeeld door het werven van vrijwilligers en door het uitvoeren van administratieve werkzaamheden.

Het draagvlak voor deze nieuwe voorziening blijkt na een vijftal workshops, waarin de gemeente met een aantal organisaties in de stad mogelijkheden heeft bedacht voor het versterken van het vrijwilligerswerk. De bijeenkomsten hebben geresulteerd in de rapportage Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk. Klik hier om de rapportage te lezen.

Deelnemers waren vrijwilligersorganisaties op het gebied van welzijn, zorg en sport en professionele organisaties die met vrijwilligers werken. De deelnemers hebben aangegeven welke knelpunten zij ervaren, welke oplossingen zij zien, en waar de prioriteiten zouden moeten liggen.

De Delftse voorstellen passen in het streven van de landelijke overheid om de ondersteuning van vrijwilligers(organisaties) te versterken. Delft krijgt daarvoor tot en met 2004 elk jaar een bedrag van 45.400. Voorwaarde is wel dat er vóór 1 juli van dit jaar een werkplan ligt bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het gaat daarbij niet om financiering van bestaande vrijwilligersactiviteiten, maar wel om bestaande activiteiten te versterken en om 'witte gebieden' in het vrijwilligerswerk in te vullen.

U kunt tot eind mei reageren op de rapportage Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk, na invulling van uw naam en de naam van de organisatie namens welke u reageert. De gemeente neemt de reacties mee in een definitief werkplan, waarover het college van burgemeester en wethouders in juni een besluit neemt.