Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF)

Database vacatures en werkzoekenden

Decennium van het bewegingsapparaat

Wereldwijd nemen ernst en omvang van de problematiek van het houdings- en bewegingsapparaat enorm toe. Om deze reden is tijden een internationaal multidisciplinaire consensusbijeenkomst te Lund (1988) opgeroepen tot een mondiale actie tegen de gevolgen van deze toename. Hieruit is de internationale Bone and Joint Decade 2000 - 2010 ontstaand. Zowel de Verenigde Naties (VN) als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en 32 nationale overheden hebben steun hiervoor uitgesproken. Ook in Nederland neemt deze problematiek snel toe. In navolging van The Bone and Joint Decade 2000 - 2010 heeft een grote groep organisaties op het gebied van het houdings - en bewegingsapparaat zich verenigd in een Nationaal Actie Netwerk voor het Decennium van het Bewegingsapparaat 2000 - 1010. Zij bepleit een brede en langdurige campagne voor de bestrijding van klachten van het bewegingsapparaat. Ook het KNGF is hierbij betrokken. Kees Visser, bestuurslid van het KNGF, is penningmeester van het stichtingbestuur van het Decennium van het Bewegingsapparaat.

Het bestaansrecht van het decennium is gelegen in de overtuiging dat alle mensen met een aandoening van het houdings- en bewegingsapparaat recht hebben op pijnbeheersing, mobiliteit en behoud van zelfstandigheid en autonomie.

Als u belangstelling heeft voor het totale Nationale Actieplan dan kunt u dit downloaden via: www.boneandjointdecade.org (zie de Nederlandse pagina) of www.reumafonds.nl Binnenkort kan dit document ook worden gedownload van de Decenniumsite: www.vrijheidvanbewegen.nl . Hierop kunt u tevens alle andere relevante documenten van het Decennium vinden, zoals bijvoorbeeld het programma Preventie 2002 - 2004. Ook wordt er een keer per drie maanden een Nieuwsbrief uitgegeven. De Nieuwsbrief kunt u opvragen bij het Decennium bureau, Postbus 59091, 1040 KB Amsterdam. Tel. 020 20 5896418 of per e-mail c.dirks@reumafonds.nl