Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-131
Den Haag, 17 mei 2002

Doop nieuw patrouillevaartuig Douane

Mevrouw mr J. Thunnissen, Directeur-Generaal Belastingdienst, doopt woensdag 22 mei 2002 het patrouillevaartuig 'Zeearend' van de Douane op de scheepswerf Damen Shipyard te Gorinchem. De 'm.s. Zeearend' is het tweede nieuwe Douane kustwachtvaartuig dat de Douane heeft laten bouwen. Het vaartuig wordt ingezet op de Noordzee en zal als thuishaven Hoek van Holland krijgen. De 'm.s. Zeearend' heeft als werkgebied de kuststrook tussen IJmuiden en de Belgische noordgrens.

De Douane is al enige tijd bezig om de vloot te vernieuwen. Volgens de planning zal dit medio 2005 zijn gerealiseerd. In dit kader worden twee Douane kustwachtvaartuigen vervangen. De 'm.s. Visarend' die op 4 december werd gedoopt was de eerste. Deze vaartuigen doen dienst op de Noordzee en hebben een certificaat voor het varen tot 200 mijl uit de kust.

De 'm.s. Zeearend' is gebouwd door Damen Shipyards te Gorinchem. De kosten van dit schip bedragen circa 7 miljoen Euro. Het vaartuig van het type Damen Stan Patrol 4207 heeft een lengte van ruim 42 meter. Er is bij het ontwerp veel aandacht besteed aan de verbetering van de eigenschappen bij het varen op zee hetgeen de werkomstandigheden voor de bemanning aan boord verbetert. In nauwe samenwerking met TU Delft is een ontwerp ontwikkeld waardoor het vaartuig, door zijn rompvorm en hoofdafmetingen, ook bij slechte weersomstandigheden een hoge snelheid kan behalen.

De ligging van Nederland aan de Noordzee, een buitengrens van de Europese Unie, vergt een goed inzetbare douanevloot. De gevarieerdheid van de Nederlandse zee- en kustwateren (Waddenzee, Zeeuwse wateren, rivieren en zeehavens) stelt daarnaast specifieke eisen aan de samenstelling van de douanevloot.

Momenteel is nog 1 zeegaand vaartuig in aanbouw. Daarnaast is voor vier binnenvaartuigen de vervanging in voorbereiding.



Ministerie van Financiën