Opkopzorg


Eerste regionale bijeenkomst

Verslag van de eerste regionale bijeenkomsten

Begin april gaf staatssecretaris Margo Vliegenthart het startschot voor de campagne Klanten Kiezen. Hier opvolgend vonden de eerste regionale bijeenkomsten over de modernisering van de AWBZ plaats. Tijdens deze bijeenkomsten debatteerden de deelnemers over het belang van keuzevrijheid en het realiseren van zorg op maat.

In de gevoerde debatten kwamen vragen en twijfels over het centraal stellen van de cliënt en de cliëntenorganisaties aan de orde. Is de cliënt wel zo mondig dat hij die positie kan waarmaken? Niet op alle vragen is al een pasklaar antwoord. In het modelproject dat de informatievoorziening aan cliënten in de maanden april tot augustus vormgeeft, zal op deze vragen een antwoord moeten komen.

Ook de indicatiestelling zelf en het traject naar een functionele indicatiestelling wekte vele vragen op. Hebben we die RIOs wel nodig? gooide iemand in de groep. Juist door de indicatiestelling onder de hoede van de RIOs te plaatsen, wordt, los van de belangen van het zorgkantoor en de zorgaanbieder, een onafhankelijke indicatiestelling gewaarborgd. Bovendien gaat het RIO in de toekomst steeds vaker integraal indiceren. Naast de AWBZ zorg zal ook de WVG, woningaanpassing en welzijnsvoorzieningen door het RIO geïndiceerd worden. Bovendien kan de cliënt op basis van zijn indicatiebesluit zonodig zorg afdwingen en, indien nodig, ook in beroep gaan tegen het besluit.

Over de haalbaarheid van de modernisering blijkt een grote diversiteit aan meningen en ideeën te bestaan. De sprekers van VWS benadrukten echter dat 1 januari 2003 een beginpunt is. Niet alles valt in een klap te realiseren. Zo blijft de bekostiging van de zorg in 2003 nog op de huidige leest geschoeid. Stap voor stap zullen de plannen voor een vraaggestuurde zorg steeds verder worden ingevoerd.

Op www.opkopzorg.nl kunt u meer informatie over de regionale bijeenkomsten vinden. U kunt zich ook online aanmelden voor een bijeenkomst bij u in de buurt

Datum: 17-05-2002