Dienst Binnenstad Amsterdam


Uiteindelijk toch sluiting café Raffle's

Vanmorgen om 10 uur is het café Raffles's aan het kleine Gartmanplantsoen vanwege de brandveiligheid gesloten. Al eerder, namelijk eind maart en eind april jl., was daar sprake van, maar toen heeft de exploitant op het laatste moment de uitvoering van bestuursdwang kunnen voorkomen. De exploitant heeft toen aangegeven voor de brandveiligheid zorg te dragen en daar heeft het stadsdeel met hem toen nieuwe afspraken over gemaakt. Vervolgens is het pand verschillende keren gecontroleerd door een inspecteur van de afdeling Bouwtoezicht en is gebleken dat de exploitant zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden.
Het pand blijft nu gesloten, totdat alle maatregelen ten behoeve van de brandveiligheid zijn uitgevoerd. Het is de eerste keer dat een dergelijk drastisch besluit wordt genomen.

Op 19 februari hebben ambtenaren van Bouwtoezicht, de Brandweer en de Milieudienst al een bezoek gebracht aan het pand. De situatie was zo ernstig dat er noodvoorzieningen moesten worden getroffen. Deze noodvoorzieningen waren weliswaar behoorlijk ingrijpend, maar het aantal mogelijke bezoekers zou door middel van relatief simpele bouwkundige ingrepen in korte tijd verhoogd kunnen worden. Bij de aanpak van brandveiligheid staat maatwerk voorop. Het stadsdeel probeert samen met de exploitant een traject te doorlopen waarbij de economische belangen van de exploitant en de veiligheid van de bezoekers voldoende gewaarborgd blijven, een gedeelde verantwoordelijkheid dus.
Medio maart jl. bleek dat de exploitant de noodvoorzieningen niet had aangebracht. Vervolgens is eind maart met instemming van de burgemeester overgegaan tot bestuursdwang. Sluiting ging toen niet door, evenals eind april, door afspraken met de exploitant. Op 14 mei jl. constateerde de inspecteur dat de gemaakte afspraken (weer) niet werden nageleefd. In dit geval blijkt de exploitant helaas niet met zijn verantwoordelijkheid om te kunnen gaan. Het stadsdeel neemt zijn verantwoordelijkheid wel en gaat alsnog over tot uitvoering van het bestuursdwangbesluit van het Dagelijks Bestuur. Die uitvoering kan niet meer worden voorkomen door acties van de exploitant.