Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
17 mei 2002

Mogelijkheden voor anticiperende aankopen door rijk uitgebreid

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm en staatssecretaris Bos van Financiën ingestemd met het beleidskader anticiperend aankoopbeleid. Het doel van het beleidskader is om het Rijk op een efficiënte en doelmatige wijze vastgoed te laten aankopen om zo de publieke doelstellingen optimaal te behartigen. Het beleidskader komt voort uit de nota grondbeleid en was al eerder aangekondigd in de begroting van Financiën voor 2002 en het werkprogramma van de Raad voor Vastgoed Rijksoverheid.

In het beleidskader is een aantal regels opgenomen om te waarborgen dat het Rijk alleen anticiperend handelt voor de realisatie van publieke doelen op een manier waarop de controlerende taak van de Kamer wordt gerespecteerd. Op hoofdlijnen bestaat deze toetsing uit een voldoende politieke afstemming tussen de betrokken bewindslieden, een bedrijfseconomische analyse die de doelmatigheid onderbouwt en het vastgoed moet nodig zijn voor de realisatie van een publiek doel.

De financieringsvoorstellen worden vooraf aan het ministerie van Financiën voorgelegd zodat toetsing kan plaatsvinden volgens de regels van het beleidskader. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, kunnen de aankopen worden gefinancierd uit de departementale begrotingen of via de speciaal daarvoor sinds 2001 geldende leenfaciliteit anticiperende aankopen. Voor de leenfaciliteit is sinds vorig jaar geld op de begroting gereserveerd (vanaf 2002 34 miljoen euro per jaar).

De minister van Financiën is voor de Tweede Kamer naast de vakminister aanspreekbaar op de handhaving van het beleidskader en toetst daartoe de anticiperende handelingen. Bij de uitvoering wordt op dit moment uiteraard rekening gehouden met de demissionaire status van het kabinet en het feit dat de vijfde nota ruimtelijke ordening nog niet door het parlement is afgehandeld.

RVD, 17.05.2002