Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
17 mei 2002

Nieuw wetsvoorstel voor stank van veehouderijen

De ministerraad heeft op voorstel van minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met het Wetsvoorstel stank en veehouderij. Hiermee wordt het mogelijk een veehouderij een vergunning te weigeren bij een te kleine afstand tussen het bedrijf en een stankgevoelig object zoals de bebouwde kom, een woonhuis, een ziekenhuis, of een camping. In deze wet zal de Wet stankemissie veehouderijen in landbouwontwikkelingsgebieden die op 4 mei door de Eerste Kamer is aanvaard, worden opgenomen.

De minimum aan te houden afstand is afhankelijk van de omvang van de veehouderij, van het veebestand, van het soort stankgevoelig object en van de vraag of de veehouderij in een reconstructiegebied ligt. Stankgevoelige objecten worden in vijf hoofdcategorieën ingedeeld variërend van de bebouwde kom, natuur- en pretparken en de eigen woning bij de veehouderij.

In het voorstel moet een bedrijf met minder dan 150 volwassen varkens een vaste afstand van minstens 100 meter tot een gevoelig object aanhouden. Voor grotere bedrijven wordt met een berekeningsmethode de minimumafstand bepaald. De afstanden kunnen oplopen tot meerdere kilometers.

RVD, 17.05.2002