Korps: Flevoland, plaats: Almere 17-05-2002 Politie lost reeks overvallen op
Stafdienst Communicatie, Marieken Westerink, 06-53737697

Politie lost reeks overvallen op
ALMERE De politie heeft met de aanhouding van in totaal veertien verdachten een omvangrijk onderzoek naar vijf overvallen en een overval in een woning af kunnen ronden. Gisteravond (donderdag) heeft de politie aan de slachtoffers van de overvallen een toelichting gegeven op het onderzoek en de verdere vervolging. Een rechercheteam bestaande uit zon 10 mensen, heeft bijna driekwart jaar aan de zaak gewerkt.

Veertien verdachten
Een 26-jarige Almeerder wordt beschouwd als hoofdverdachte. Verder zijn een 22-jarige Almeerder, een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en acht verdachten uit Dordrecht in de leeftijd van 16 tot 40 jaar aangehouden. Twee meisjes uit Dordrecht van 16 en 17 jaar zijn intussen weer in vrijheid gesteld. De overige verdachten zitten op dit moment nog ingesloten.
In dit onderzoek zijn nog twee Amsterdammers van 22 en 23 jaar en een 20-jarige Rotterdammer aangehouden geweest voor wapenbezit. Zij zijn inmiddels weer vrijgelaten. In totaal zijn vijf vuurwapens en ruim 70 gram cocaïne in beslag genomen.

Zes zaken
De verdachten opereerden in wisselende samenstelling en worden verdacht van het plegen van een aantal overvallen. Zo werd de Albert Heijn supermarkt aan het Lavendelplantsoen op 15 november overvallen, net als de Konmar supermarkt op 18 september en een autoschadeherstelbedrijf aan de Markerkant op 2 september. Daarnaast worden ze ook verantwoordelijk geacht voor twee overvallen van een Super de Boer in Dordrecht, die plaatsvonden in september en november van het vorig jaar. Ook zullen ze zich moeten verantwoorden voor een overval in een woning (ripdeal) in Rotterdam, die in december werd gepleegd.

Hieronder vindt u de persberichten die Politie Flevoland destijds gepubliceerd heeft:

Overval bedrijf Markerkant
ALMERE - Twee nog onbekende mannen hebben vrijdagochtend 2 september 2001 rond 07:00 uur een overval gepleegd bij een autoschadeherstelbedrijf aan de Markerkant. Een 45-jarige medewerkster had net de zaak geopend toen er twee mannen het pand binnenkwamen. Ze dwongen haar onder bedreiging van iets dat leek op een vuistvuurwapen op de grond te gaan liggen. Hier werd ze gekneveld. De mannen vroegen naar de kluis, doorzochten het pand en gingen met een portefeuille met een geldbedrag weer weg. De vrouw wist zichzelf te bevrijden en belde de politie.

Overval supermarkt
ALMERE - Dinsdagmiddag 18 september is een supermarkt aan de Rembrandtweg overvallen. Twee mannen kwamen de winkel binnen en sommeerden twee medewerkers onder bedreiging van iets dat leek op een vuistvuurwapen de inhoud van de kassas te overhandigen. Een klant (leeftijd en woonplaats onbekend) kreeg een klap op haar hoofd. De mannen zijn vervolgens de winkel uitgerend en in een auto vertrokken. In de Pieter de Hooghstraat zijn ze overgestapt in een andere auto. Politie Flevoland heeft direct de naburige korpsen gewaarschuwd. De politie heeft die middag in Amsterdam twee Amsterdammers van 35 en 39 jaar aangehouden, maar die bleken er niets mee te maken te hebben.

Supermarkt overvallen
ALMERE Woensdagavond 15 november rond 20:30 uur is een AH-supermarkt aan het Lavendelplantsoen overvallen. Drie nog onbekende mannen, die hun gezicht bedekt hadden, kwamen de supermarkt binnen en bedreigden de kassière met twee voorwerpen die leken op vuistvuurwapens. Ze namen drie kassalades mee.