Nederlands Politie Instituut


Derrick acteert in spotje politienummer 0900-8844

Start nieuwe campagne op radio en TV

De acteur Horst Tappert, beter bekend als de succesvolle Duitse politiecommissaris Derrick, speelt de hoofdrol in een nieuwe campagne om het landelijk telefoonnummer politie 0900-8844 meer bekendheid te geven. De campagne gaat op 17 mei van start. Onder het motto: Politie nodig? Bel gewoon 0900-8844 informeert de politie de Nederlanders nog eens dat als het geen spoed betreft de politie in heel Nederland bereikt kan worden via het landelijke servicenummer. Sinds 1 mei kan dat tegen lokaal tarief, hetgeen neer komt op 0,028 per minuut. De kosten van de tariefsverlaging worden gelijkelijk verdeeld tussen de korpsen en het ministerie van BZK.

Reclamebureau Darcy uit Amsterdam tekende voor het creatieve concept. Op 21 april werd het spotje opgenomen, in een typisch Duitse woning in München. Derrick wordt in het spotje door Nederlanders gebeld, die de politie willen spreken. Geïrriteerd hangt hij de telefoon op, waarna een verwijzing volgt naar 0900-8844. Bij de opnames was ook een cameraploeg van SBS 6 aanwezig, die een reportage maakten voor het programma Hart van Nederland van 16 mei. SBS6 heeft daarmee ook de primeur van het nieuwe spotje.

Het spotje is vanaf vrijdag 17 mei gedurende drie weken dagelijks te zien op zowel publieke als commerciële zenders. Over twee weken volgt het radiospotje, ingesproken door Ellen Brusse, dat nog eens vier weken te horen zal zijn. In de maanden augustus en september wordt deze cyclus herhaald.

Het nieuwe politienummer 0900-8844 ging op 27 september 2000 van start, als alternatief voor de talloze kantoornummers van de politiebureaus in Nederland. Via een postcoderoutering komt de beller van 0900-8844 direct uit bij het politiebureau in de buurt. Mobiele bellers van andere providers dan KPN, worden doorgeschakeld naar het call-center in Driebergen, waarna zij worden doorverbonden naar de gevraagde regio.

Het nummer maakte een einde maken aan de verwarring over het te bellen politienummer. Er zijn nu nog twee nummers: bij spoed 112, als er geen spoed is 0900-8844. De doelstelling van het servicenummer 0900-8844 is een betere serviceverlening aan de burger. Van alle vragen die worden gesteld, is het streven dat 80 procent direct wordt afgedaan. De overige 20 procent van de bellers zal maximaal twee keer worden doorverbonden, bijvoorbeeld naar het politiebureau in de eigen wijk. Om die doelstelling te halen zijn speciale medewerkers opgeleid, die via computerbestanden veel vragen kunnen beantwoorden. Zodoende krijgen burgers sneller antwoord en wordt de uitvoerende dienst van de politie ontlast.

De bereikbaarheid van 0900-8844 is aanzienlijk verbeterd. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van een kwaliteitsmeting, die in maart 2002 is uitgevoerd. De minister van BZK stuurt de definitieve uitkomsten van het rapport na aanbieding door het Korpsbeheerdersberaad- in de maand juni aan de Tweede Kamer.

Den Haag, 16 mei 2002.