Provincie Groningen

Groningen, 14 mei 2002 Persbericht nr. 91

Uitnodiging aan de pers

Letterboxen - een nieuwe toeristische attractie rondom het Zuidlaardermeer

Op vrijdag 17 mei a.s geeft Hans Gerritsen, gedeputeerde Recreatie & Toerisme van de Provincie Groningen, om 15.15 uur het startschot voor het spel Letterboxen. Dit voor Nederland unieke spel is ontwikkeld door de verschillende toeristische ondernemers en organisaties uit het Zuidlaardermeergebied. Zij hebben dit van oorsprong Engelse spel in een nieuw jasje gestoken, speciaal toegesneden op het Zuidlaardermeergebied. Het spel is een buitenactiviteit waar iedereen aan mee kan doen. Het is een mix van schatzoeken, navigatie, nauurbeleving, spanning en ontspanning. Op een speelse wijze maken de bezoekers kennis met het Zuidlaardermeergebied. Het betreft het grondgebied van de gemeenten Haren, Hoogezand-Sappemeer en Tynaarlo. U wordt vanaf 15.00 uur uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de presentatie van Letterboxen in de Lanteern, Kerkstraat 12 te Noordlaren en bij de zoektocht naar de eerste box (zie programma).

Het spel

Om het spel te kunnen spelen kan men vanaf 17 mei voor 7,50 een letterbox-pakket kopen bij de plaatselijke VVV's en bij een aantal ondernemers in het Zuidlaardermeergebied. Een letterbox-pakket bestaat uit een boekje met aanwijzingen en een sleutel om de letterboxen te kunnen openen. In het Zuidlaardermeergebied zijn ruim zestig van deze letterboxen verstopt. In elke box zit een uniek stempel. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk boxen te vinden en stempels in het boekje te zetten. In dit boekje staan ook de zogenaamde clues (aanwijzingen). Aan de hand van deze clues zijn de letterboxen te vinden. Zo'n clue is de combinatie van een kwadrant op een kaart en een cryptische omschrijving. Wanneer er nieuwe boxen bij komen zullen de clues hiervoor te verkrijgen zijn bij de VVV's of te vinden zijn op internet: www.letterboxen.nl.
Letterboxen is een buitenactiviteit waar iedereen aan mee kan doen, van jong tot oud. Je kan het in je eentje spelen, maar ook in groeps- of familieverband. Je kan het altijd spelen; 's zomers of 's winters, overdag of 's avonds; door de week of in het weekend. De uitdaging zit voor de één in het wedstrijdelement 'kan ik alle boxen vinden?' en voor de ander in de verzamelwoede 'dit stempel heb ik nog niet!'. De afstanden tussen de concentraties van boxen schommelen tussen de vier en zeven kilometer. Hoe men dat wil overbruggen kan de deelnemer zelf bepalen: wandelend, fietsend of met de auto.

Letterbox-routes

Dertig van deze boxen staan langs drie routes en zijn verpakt in spannende avonturen. Die laten zich lezen als romans en zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen. De zoektocht naar de boxen wordt een speelse les in de natuur en de geschiedenis van de streek. Zo gaat 'Het geheim van het zakhorloge' over de moord op een predikant. De moordenaar zat twee dagen vastgeketend in een café langs de route. In dit café vind je nog restanten van deze geschiedenis. Ook kunnen eigen routes bedacht worden door verschillende clues op de kaart aan te kruisen en met elkaar te verbinden.

Programmaop 17 mei - spelleider: Derk Bosscher

15.00 uur

ontvangst met koffie in de Lanteern, Kerkstraat 12 te Noordlaren

15.15 uur

startschot Letterboxen door gedeputeerde Hans Gerritsen, Provincie Groningen

15.30 uur

na spelinstructie op pad: zoektocht naar de eerste box

16.30 uur

terugkomst met borrel en hapje in de Lanteern

17.00 uur

einde

Achtergrond

Letterboxen is ontstaan op initiatief van de Regiegroep Plattelandsbeleid Gorecht, bestaande uit bestuurders van het waterschap Hunze en Aa's en van de gemeenten Haren, Hoogezand-Sappemeer en Tynaarlo. Het Plattelandsbeleid, een programma met een gezamenlijk budget, liep van 1995-2000. Het werd ingesteld om initiatieven, die de leefbaarheid en de economische ontwikkeling van het platteland ten goede zouden komen, te ondersteunen. Jaarlijks werd door de partijen in de regiegroep een geldbedrag beschikbaar gesteld om ideeën, plannen en projecten in het gebied te stimuleren. De Regiegroep nam het initiatief om een toeristisch ontwikkelingsplatform op te richten; het TOPZ. Hierin zitten -nog steeds- alle in het gebied opererende organisaties en ondernemers. De VVV's, het NNBT, Stichting Het Groninger Landschap, het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, de Vereniging Recreatieve Bedrijven Zuidlaardermeer en de NLTO. Het TOPZ ontwikkelde vervolgens diverse toeristische initiatieven en stelde een werkgroep in om een Zuidlaardermeerse variant van het Letterboxen uit te werken. De partijen in de Regiegroep Gorecht en het EOGFL (afdeling Oriëntatie) zorgden voor financiële ondersteuning.

Noot aan de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Elly de Jongh, Nederlands Bureau voor Toerisme, tel. 0512 585063 / 06 22 908 902 of Annette Doornbosch, Provincie Groningen, tel. 050 3164448, e-mail adoorn@prvgron.nl