Provincie Utrecht

Persbericht

Expositie Utrechtse fotoclubs in Provinciehuis

"Van gevoel naar visie"

08-05-2002
Op 17 mei opent gedeputeerde Jan van Bergen, portefeuillehouder cultuur van de provincie Utrecht, de fototentoonstelling "Van gevoel naar visie" in het Utrechtse Provinciehuis. De expositie is het sluitstuk op een kadertraining voor 16 amateurfotografen uit de provincie, die zijn opgeleid in het zakelijk en creatief leiding geven aan een fotoclub.
Opdracht aan de deelnemers was om met medewerking van een werkgroep uit hun eigen fotoclub op een originele wijze een thema te visualiseren. Dertien werkgroepen hebben een presentatie gemaakt, die afwijkt van de gangbare vorm: een reeks foto's aan de wand, ingelijst achter glas. In plaats daarvan is op een ander manier naar fotografie gekeken. Aan de hand van zelf gekozen thema's hebben de cursisten hun eigen presentatiemate-riaal gemaakt, op afwijkende formaten en in bijzondere combinaties van tekst en beeld. Op die manier wordt de bezoeker op een originele manier geconfronteerd met thema's als vergankelijkheid, water, krachten, gedichten, zintuiglijk en samen.

Primeur voor de provincie
De foto-expositie is een initiatief van de afdeling Utrecht/'t Gooi van de Nederlandse Fotobond; in Utrecht zijn bij deze afdeling 25 clubs aangesloten met circa 500 leden. De werkstukken werden gemaakt als afsluiting van een kadertraining, waarin aandacht werd besteed aan de organisatie van een foto-expositie, sponsoring en management van een fotoclub en bevordering van de artistieke kwaliteit van het fotowerk. Het is voor het eerst dat in de provincie Utrecht op deze wijze de amateurfotografen zijn begeleid. Het project is mogelijk gemaakt met een bijdrage van de provincie Utrecht die de helft van de kosten voor haar rekening nam.

"Van gevoel naar visie" is van 17 mei t/m 10 juni te zien in de expositieruimte van het Utrechtse Provinciehuis op de Pythagoraslaan 101. Daarna verhuist de tentoonstelling naar de Geinsche Hof in Nieuwegein en blijft daar tot 7 september. De tentoonstelling is ook op Internet te zien. Daarvoor wordt een webexpo ingericht in het Virtuele Kunsthuis voor amateurkunstenaars in de provincie Utrecht. Surf daarvoor naar www.kunsthuisutrecht.nl

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Dick van Groningen Schinkel, voorzitter van de afdeling Utrecht/'t Gooi van de Fotobond, tel. 030 - 6950 220.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl