Dienst uitvoering en toezicht Energie


Aan

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 17 mei 2002

Onderwerp
Regeling uitgespaarde netkosten

Geachte (verwijderd) ,

In uw brief (verwijderd) gaat u in op de toepassing van de regeling uitgespaarde netkosten. U bespreekt daarin een eventuele vergoeding voor administratieve lasten, en vraagt om verheldering van het systeem van verrekenen via de rekening-courant.

Alvorens uw vragen te beantwoorden wijs ik u erop dat de afspraak geen maximum vergoeding van 0,1 euro cent per ingevoegde kWh op MS- en LS netvlak, zoals u weergeeft in uw brief, betreft. Mochten netwerkbeheerder en productiebedrijf dat namelijk overeenkomen dan kan ook een hoger bedrag als vergoeding gegeven worden.

U stelt voor om van de vergoeding voor uitgespaarde netkosten een bedrag voor administratiekosten van (verwijderd) per jaar af te trekken. Tijdens het overleg in de projectgroep uitgespaarde netkosten is dit niet aan de orde geweest. DTe wijst er op dat een door u in rekening gebracht tarief geen misbruik mag zijn van een eventuele economische machtspositie, en zal eventuele klachten van uw klanten in dat licht behandelen.

Voor de verwerking in de transporttarieven stel ik een vergelijkbaar systeem als voor het innen van het Landelijk Uniform Producententarief (LUP) is voorzien voor (zie Artikel 3.5.8 en 3.5.9 van de Tarievencode). Op 15 september in een jaar worden de kosten voor de vergoeding voor uitgespaarde netkosten in het daarop volgende jaar geschat. Deze kosten worden opgeteld bij de toegestane omzet van de betreffende netbeheerder, en bepalen zo mede het tarief voor het komende jaar. Voor 1 oktober in het jaar n, bepalen de netwerkbeheerders de werkelijke vergoeding. Het verschil wordt verrekend in het tarief voor het daaropvolgende jaar n+1. Het hierboven geschetste betreft een eerste voorstel waar ik nog met de Sectie Netbeheer van EnergieNed zal overleggen.

Een afschrift van deze brief stuur ik aan ir. drs. J.J. Damsté van de sectie Netbeheer van EnergieNed omdat het hier een vraag betreft die mogelijk ook bij ander netwerkbeheerders zal opkomen.

Ik hoop hiermee uw vragen afdoende te hebben beantwoord. Voor eventuele vragen over deze brief kunt u zich wenden tot dr. J.P. Heida, te bereiken op telefoonnummer 070-3301367.

Hoogachtend,

W.g.
drs. J.J. de Jong
De directeur van de Dienst uitvoering en toezicht Energie


---

Postbus 16326 Wijnhaven 24 T: (070) 330 35 00 E-mail: info@nma-dte.nl 2500 BH Den Haag 2511 GA Den Haag F: (070) 330 35 35 Rabo 19.23.24.233