Dienst uitvoering en toezicht Energie


BESLUIT

Nummer: 100797/
Betreft: Besluit tot wijziging van de voorwaarden ex artikel 31, eerste lid, sub b, van de Elektriciteitswet 1998 met betrekking tot de kwaliteitscriteria voor de transportdienst

I. Voorstel gezamenlijke netbeheerders


1. Bij besluit nummer 00-011 van 12 april 2000 heeft de directeur van de Dienst uitvoering en toezicht Energie (hierna: directeur DTe) op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: Ewet `98) de voorwaarden vastgesteld als genoemd in artikel 31 Ewet `98, met uitzondering van de procedures met betrekking tot de buitenlandtransporten en programma- verantwoordelijkheid, en de Regeling van Samenwerking, welke reeds bij besluit nr. 005 van 12 november 1999 zijn vastgesteld.


2. In de beslissing op de bezwaren nummer 10078/20 d.d. 11 april 2001, tegen het besluit van 12 april 2000, nummer 00-011, heeft de directeur DTe de Federatie van Energiebedrijven in Nederland, sectie Elektriciteitsnetbeheerders (hierna: gezamenlijke netbeheerders) in de gelegenheid gesteld om voor 1 januari 2002, in overleg met de betrokken partijen, een voorstel tot wijziging in te dienen inzake de kwaliteitscriteria voor de transportdienst.


3. Op 31 december 2001 ontving de directeur DTe van de gezamenlijke netbeheerders een voorstel tot wijziging van de voorwaarden op grond van artikel 31, eerste lid, sub a, van de Ewet `98. Dit voorstel heeft betrekking op de kwaliteitscriteria voor de transportdienst van elektriciteitsnetten met een spanningsniveau tot 35 kV.


4. Voor het wijzigingsvoorstel dat betrekking heeft op de elektriciteitsnetten met een spanningsniveau van 35 kV of hoger hebben de gezamenlijke netbeheerders, mede namens de vertegenwoordigers van de productiebedrijven verenigd in de sectie Productiebedrijven van EnergieNed, de directeur verzocht een half jaar uitstel te verlenen.


5. De gezamenlijke netbeheerders geven aan dat de vertegenwoordigers van de productiebedrijven en de netbeheerders het er met elkaar over eens zijn, dat de huidige kwaliteit van de transportnetten goed is, maar dat met betrekking tot een tweetal aspecten van netvervuiling in de nabije toekomst een verhoging van het huidige niveau dreigt, die bij productie-eenheden negatieve financiële effecten veroorzaakt en tot technische problemen kan leiden. Om alle technische en economische mogelijkheden te onderzoeken, die zouden kunnen leiden tot een voorstel dat ook voldoende tegemoet komt aan de belangen van de producenten, hebben de gezamenlijke netbeheerders meer tijd nodig.


6. Aanvullend op het voorstel heeft de directeur DTe een brief ontvangen van de gezamenlijke netbeheerders d.d. 25 april met kenmerk 2002-16286 met twee correcties op het oorspronkelijke voorstel. Ten eerste moet niet artikel 2.1.3.4 maar artikel 2.2.4.17 worden vervangen door het voorgestelde artikel. Daarnaast dienen de PLT -eisen in de tabel bij artikel 3.2.1 die staan bij de netten 1 kV II. Procedure


7. Op de voorbereiding van het vaststellingsbesluit als bedoeld in artikel 36 van de Ewet `98 heeft de directeur DTe de openbare voorbereidingsprocedure als bedoel in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard. Het voorstel van de gezamenlijke netbeheerders heeft vanaf 13 januari 2002 voor een periode van 4 weken ter inzage gelegen. De directeur DTe heeft op basis van deze voorbereidingsprocedure geen zienswijzen ontvangen.


8. In hun voorstel wijzen de gezamenlijke netbeheerders op het overleg dat zij, ingevolge artikel 33 van de Ewet `98, gevoerd hebben met de representatieve organisaties van partijen op de elektriciteitsmarkt ten aanzien van het voorliggende voorstel.


9. Op grond van artikel 36 van de Ewet `98 stelt de directeur DTe de voorwaarden als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onder b, van de Ewet `98 vast met inachtneming van:

a. het voorstel van de gezamenlijke netbeheerders als bedoeld in artikel 32 van de Ewet `98 en de resultaten van het overleg van de gezamenlijke netbeheerders en representatieve organisaties van partijen op de elektriciteitsmarkt over dit voorstel,

b. het belang van betrouwbaar, duurzaam, doelmatig en milieuhygiënisch verantwoord functioneren van de elektriciteitsvoorziening,

c. het belang van de bevordering van de ontwikkeling van het handelsverkeer op de elektriciteitsmarkt,

d. het belang van de bevordering van het doelmatig handelen van afnemers en

e. het belang van een goede kwaliteit van de dienstverlening van netbeheerders.


10. Ten aanzien van de notificatie van technische voorschriften met de minimumeisen voor technisch ontwerp en exploitatie op het gebied van de aansluiting op het net, is in de Elektriciteitsrichtlijn opgenomen dat deze voorschriften in ontwerp moeten worden meegedeeld aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen. De technische codes, als bedoeld in artikel 31 van de Ewet `98, zien echter niet uitsluitend op het technisch ontwerp en exploitatie van de aansluiting, doch hebben ook betrekking op een aantal andere aspecten zoals ook blijkt uit artikel 31 van de Ewet `98. Derhalve is het niet noodzakelijk elke wijziging van codes ter notificatie aan te bieden. De wijziging van de codes naar aanleiding van het onderhavige besluit ziet op de kwaliteitscriteria voor de transportdienst en betreft niet het technisch ontwerp of exploitatie van de aansluiting. Derhalve geldt de notificatieplicht niet voor deze wijziging.

III. Beoordeling door de directeur DTe


11. De directeur DTe is van mening dat voor afnemers op elektriciteitsnetten de kwaliteit van de transportdienst zo duidelijk mogelijk moet zijn vastgesteld. Met de voorgestelde wijziging wordt er meer duidelijkheid verschaft aan afnemers op netten tot 35 kV. Derhalve is de directeur DTe van oordeel dat met bovenstaande wijziging van de Netcode en de begrippenlijst het belang van een goede kwaliteit van de dienstverlening van netbeheerders en het belang van een betrouwbaar functioneren van de elektriciteitsvoorziening is gediend.


12. De directeur DTe is van mening dat de door de gezamenlijke netbeheerders voorgestelde correctie met betrekking tot de artikelnummering redactioneel van aard is. De voorgestelde correctie met betrekking tot de PLT is echter volgens de directeur DTe niet volledig. Het is juist dat in de tabel bij artikel 3.2.1 nog PLT -eisen moeten worden toegevoegd voor netten met Un=1kV. De directeur is echter van mening dat deze eisen niet kunnen vervallen voor de netten met Uc > 1 kV, omdat daarmee het belang van een goede kwaliteit van de dienstverlening van netbeheerders niet gediend is. Derhalve is de directeur van oordeel dat de PLT -eisen moeten gelden voor alle netten genoemd in de tabel bij artikel 3.2.1.


13. De directeur DTe had nu ook de kwaliteit van de transportdienst voor elektriciteitsnetten van 35 kV en hoger willen vaststellen. Door uitstel komt er voorlopig niet meer duidelijkheid voor de afnemers op de netten van 35 kV en hoger. De gezamenlijke netbeheerders geven echter aan dat huidige kwaliteit van de transportnetten als voldoende wordt ervaren. Het is bovendien zeer onwaarschijnlijk dat de kwaliteit van de transportdienst in een periode van een halfjaar substantieel zal verslechteren. Derhalve is de directeur DTe van mening dat de belangen van de afnemers op de netten van 35 kV en hoger, en dan met name de producenten, op de langere termijn er mee gediend zijn om eerst alle technische en economische randvoorwaarden te onderzoeken en die vervolgens in te brengen in een verbeterd voorstel tot wijziging van de technische voorwaarden. Om die reden geeft de directeur de gezamenlijke netbeheerders extra uitstel tot 1 juli 2002 om een voorstel in te dienen voor de kwaliteit van de transportdienst voor elektriciteitsnetten van 35 kV en hoger.

IV. Besluit


14. De directeur DTe is van oordeel dat bovenstaande wijzigingen van de voorwaarden ex artikel 31, sub a, van de Ewet `98 in overeenstemming zijn met het belang bedoeld in het eerste lid van artikel 36 van de Ewet `98 en met de eisen bedoeld in het tweede lid van voornoemde artikel.


15. Gelet op het bovenstaande, besluit de directeur DTe tot wijziging van de Netcode en de Begrippenlijst. Artikel 2.2.4.17 wordt vervangen door een nieuw artikel 2.2.4.17 en de tabel in artikel 3.2.1 wordt gewijzigd. Tevens wordt in de Begrippenlijst de definitie van de spanning Uc opgenomen. De tekst van de artikelen zoals deze zal luiden, is opgenomen in de bij dit besluit behorende bijlage.



16. Tevens stemt de directeur DTe in met het verzoek van de gezamenlijke netbeheerders om de termijn voor het indienen van een wijzigingsvoorstel voor de kwaliteit van de transportdienst voor netten van 35 kV en hoger, te verlengen tot 1 juli 2002.


17. Dit besluit wordt bekendgemaakt in de Staatscourant en het wordt geplaatst op de internetpagina van de DTe.


18. Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking in de Staatscourant.
Datum: 1 mei 2002

W.g.
drs. J.J. de Jong
De directeur van de Dienst uitvoering en toezicht Energie

Tegen dit besluit, dat bekend wordt gemaakt in de Staatscourant, kan degene, die rechtstreeks door dit besluit in zij belang wordt getroffen, binnen zes weken na de dag van bekendmaking een bezwaarschrift indienen bij de Juridische Dienst van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, Postbus 16326, 2500 EB Den Haag.

Bijlage bij besluit nummer 100797/
Zie het origineel http://www.nma-dte.nl/nl/besl..._codes/100797.pdf .