Keurmerkinstituut

Keurmerkinstituut bundelt informatie over veilig zwemmen

Ook uitleg over de nieuwe keurmerken voor zwembaden

BLEISWIJK, 20020517 --
Het Keurmerkinstituut heeft de onafhankelijke informatie over veilig zwemmen bijeen gebracht op zijn website. Zwemmen is een gezonde bezigheid, maar je kunt de waterglijbaan uitkomen met een whiplash, of in een meertje de ziekte van Weill oplopen. Er zijn ook risico's die fatale gevolgen kunnen hebben, zoals legionella-besmetting en verdrinking. Op www.keurmerk.nl kan de recreant - zowel voor zwembaden als oppervlaktewater- van tevoren nagaan waar het veilig is.

Op internet staat veel informatie over de kwaliteit en veiligheid van zwemwater, maar het is moeilijk te vinden, en het is niet altijd duidelijk wie de afzender is. Het Keurmerkinstituut heeft de informatie geordend naar provincie, en verwijst alleen naar onafhankelijke bronnen. Urgente waarschuwingen, bijvoorbeeld over botulisme of blauwwier, worden meteen geplaatst op pagina 725 van NOS Teletekst (ook op internet).

Oppervlaktewater
In Nederland zien de provincies toe op de kwaliteit van het zwemwater. Van mei tot september houden ze ook het niet beheerde oppervlaktewater in de gaten, en zetten hun bevindingen op internet. De provincie Friesland kritiseerde vorige week het beleid van gemeenten die toelaten dat her en der informele zwemplaatsen ontstaan. De provincie kan deze niet allemaal controleren, en legt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid nadrukkelijk bij de gemeenten.

Zwembaden
Zwembaden vallen ook onder het provinciale toezicht, en de bezoeker kan zich bovendien oriënteren op een viertal keurmerken. Qua eisenniveau verschillen deze keurmerken weinig: het merendeel van de keuringseisen is gelijk aan de wet- en regelgeving. De verschillen zitten in de manier waarop de keuring plaats vindt: deze varieert van dossieronderzoek tot uitgebreide controles in en om het bad. Het Keurmerkinstituut legt op zijn website de overeenkomsten en verschillen tussen de vier keurmerken uit. Naast keurmerken en certificaten voor het gehele zwembad, bestaan er ook deelcertificaten, onder andere voor waterglijbanen en de kwaliteit van het toezicht. Zowel de totaalcertificaten als de deelcertificaten staan vermeld op www.keurmerk.nl.

Europa
Behalve naar Nederlandse informatie verwijst de site ook naar Europese informatie over zwemwaterkwaliteit. Dit betreft onder andere gegevens die de Europese Unie publiceert, en het keurmerk Blue Flag voor jachthavens en stranden.