COBRA MUSEUM

Cobra Museum koopt topstuk van Appel tijdens veiling

Cobra Museum koopt topstuk van Appel tijdens New Yorkse veiling.

Het Cobra Museum in Amstelveen heeft op dinsdag 14 mei jl. tijdens de kunstveiling van Christie's in New York het topstuk 'Women, Children, Animals' van Karel Appel uit de historische Cobratijd aangekocht. Voor het schilderij van Appel uit 1951 werd de hoogste prijs ooit betaald. Het Cobra Museum verwierf het doek voor $ 750.000. Het Cobra Museum is begunstigde van de SponsorBingo Loterij.

Niet alleen haalt het Cobra Museum met deze aankoop een uitermate belangrijk werk van Karel Appel naar Nederland; de aankoop is tevens het topstuk voor de door het museum verder op te bouwen Cobra verzameling.

Het schilderij 'Vrouwen, kinderen, dieren' heeft een fors formaat; 170 cm hoog en 280 cm breed. Het doek verkeert in goede staat, maar zal schoongemaakt moeten worden. Typisch aan dit Cobrawerk zijn de herkenbare figuren met wijd opengesperde ogen, door Appel geschilderd in de hem kenmerkende felle, onvermengde kleuren. Het werk refereert aan het beroemde thema 'Vragende kinderen'.

Voor deze grote aanschaf kreeg het Cobra Museum de morele steun van vele prominenten uit de kunstwereld, waaronder Wim Quist, Cees Dam, Rudy Fuchs, Edy de Wilde, Ernst Veen, Wim van Krimpen, Henk van Os, Shinkichi Tajiri en Willemijn Stokvis.

Het monumentale schilderij wordt in de komende dagen naar Nederland gevlogen en zal vanaf eind mei te zien zijn in het Cobra Museum.

17 mei 02 09:01