Ingezonden persbericht

De "Vagabond" in Den Helder op route naar Noordelijke IJszee

Vervolgbericht op 'Nederlandse neemt deel aan zeilexpeditie in Noordelijke IJszee'

GRONINGEN / DEN HELDER, 20020516 -- De zeilexpeditie 'in het kielzog van Nordenskjöld' is begonnen! 12 mei jongstleden is de Vagabond uitgevaren vanuit Frankrijk. Via het Noordzeekanaal en het IJsselmeer is het zeilschip momenteel op weg naar Den Helder. Aanstaande vrijdag en zaterdag (17 en 18 mei) ligt Vagabond in de haven van Den Helder. De Nederlandse deelneemster, Karen Mulders (26 jaar), zou aanvankelijk dit weekend in het avontuur stappen. Moeilijkheden met het verkrijgen van een Russisch inreis-visum hebben ertoe geleid dat ze echter pas op 10 juni in Kirkenes (noord Noorwegen) zul kunnen aanmonsteren voor de expeditie 'in het kielzog van Nordenskjöld'.

Route
Na Noorwegen zal Vagabond "in het kielzog van Nordenskjöld" de Noordoostelijke Doorvaart bezeilen. In de Russische havenstad Moermansk zal de bemanning compleet zijn: 3 Fransen, een Fin, een Rus en een Nederlandse onder leiding van schipper Eric Brossier. De eerste etappe van de expeditie zal ingeluid worden door deel te nemen aan het internationale Lichtfestival 'Faites de la Lumière' op 15 juni. Op diverse plaatsen in de wereld worden films vertoond worden op achtergronden die normaal gesproken weinig met films te maken hebben. Zo zullen er op het zeil van Vagabond een aantal films geprojecteerd worden. Na het Lichtfestival zal de expeditie verder gaan richting Siberische wateren en de Bering Straat. Begin oktober hoopt de bemanning voet aan wal te zetten in Nagoya, Japan.

De Nederlandse deelname
"Deze expeditie is een uitgelezen kans mijn onderzoeksgebied, de noord-Russische kusten, te leren kennen op de manier zoals ook de eerste Europese reizigers met haar en haar bevolking kennis gemaakt hebben in de 16de en 17de eeuw."

Karen Mulders (26 jaar) is in het dagelijks leven promovenda aan het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij onderzoekt de geschiedenis van de Nenets, een volk in het noorden van Rusland, aan de hand van archeologische, ethnografische en historische data (Nederlandse en Engelse reisverhalen uit de 16de en 17de eeuw). Mulders raakte in de winter van 2001 bij de voorbe-reidingen van deze zeilexpeditie betrokken toen zij voor haar promotieonderzoek in het noorden van Rusland verbleef. Aan boord is zij in de eerste plaats verantwoordelijk voor de communicatie met de Russische instanties.

De bemanning
De bemanning bestaat uit de Fransen Eric Brossier (schipper), France Pinczon de Sel (eerste stuurvrouw en aquarelliste), Gérard Guerin en de Fin Reko-Antti Suojanen (mechaniciens), Karen Mulders uit Nederland (tolk) en een Russiche zeeman die in Moermansk aan boord zal komen. Daarnaast zal er tijdens de tocht iemand van een Frans filmmaatschappij aan boord zijn.

Vagabond en de Association Nord-Est
Vagabond is een vijftien meter lange éénmaster, bouwjaar 1976. Ze heeft al meer dan tien poolexpedities op haar naam staan. Het schip biedt plaats aan maximaal tien personen. Eric Brossier is sinds 1999 de eigenaar en schipper van de boot. Deze zeilexpeditie is een initiatief van de Assocation Nord-Est. De Association Nord-Est beheert de middelen, die diverse sponsoren jaarlijks bieden om Vaga-bond in de vaart te houden. Daarnaast verzorgt zij de logistiek voor diverse wetenschappelijke, sportieve en toeristische expedities.



Ingezonden persbericht