Gemeente Amersfoort

Derde woensdag in mei: : verantwoording over gevoerde beleid

datum: 15 mei 2002

De gemeenterekening over 2001 van de gemeente Amersfoort laat een positief saldo zien van
5,6 miljoen euro. Van dit bedrag kan 2,1 miljoen euro worden toegevoegd aan enkele reserves en aan posten die pas in 2002 tot uitvoering kunnen komen. Er resteert een bedrag van 3,5 miljoen euro. Dit zal worden toegevoegd aan de saldireserve. De grondexploitaties vertonen een positief beeld met een positief saldo van 3,2 miljoen euro.

Deze conclusies zijn af te leiden uit het Jaarverslag 2001 en de gemeenterekening 2001 die het college van Burgemeester en Wethouders vandaag hebben gepresenteerd. Voor het derde achtereenvolgende jaar presenteert de gemeente Amersfoort op de derde woensdag in mei deze zogenaamde verantwoordingsstukken.

Jaarrekening
Het positieve saldo van 5,6 miljoen euro is ontstaan uit een groot aantal meevallers. De belangrijkste hiervan zijn: lagere kosten voor afvalverwijdering (0,5 miljoen euro), lagere rentekosten (0,7 miljoen euro), voordeel op de bedrijfsvoeringskosten (1,1 miljoen euro) en een grote meevaller op de algemene uitkering uit het gemeentefonds (2,1 miljoen euro). Het college stelt voor van het positieve saldo 2,1 miljoen euro in dit lopend jaar te besteden, onder meer aan het integratiebeleid (174.000 euro) in het kader van Amersfoort, een kleurrijke stad en aan het opknappen van de hal van het stadhuis (631.000 euro). Verder wordt een deel gestort in diverse reserves. De begroting 2001 is nagenoeg volledig uitgevoerd. Net als vorig jaar waren er geen grote onderuitputtingen.

De diverse grondexploitaties vertoonden een positief beeld maar wel aanzienlijk minder dan voorgaande jaren. Dat komt vooral omdat de grote exploitaties zo langzamerhand afgerond zijn (De Hoef, Nieuwland) en nieuwe nog moeten beginnen of net zijn begonnen (kantorenontwikkeling Vathorst en Vathorst). De grondexploitatie voor de ontwikkeling van het Centraal Stads Gebied (CSG) vertoont voor het derde achtereenvolgende jaar een positief saldo.

Jaarverslag
Ook in 2001 draaide het in Amersfoort om samen werken aan een vitale stad. Het jaar 2001 stond vooral in het teken van het internationaal jaar van de vrijwilligers. Amersfoort werd genomineerd voor het Gemeente Compliment en ontving de publieksprijs voor Amersfoort als vrijwilligersstad; er was veel aandacht voor integratie van allochtonen met de campagne Kleurrijke stad; de herinrichting van het kernwinkelgebied en het Zocherplantsoen kreeg vorm; er is veel aandacht besteed aan versterking van de veiligheid, brandweer en rampenbestrijding; de verbetering van beheer en onderhoud van de openbare ruimte is in gang gezet; de ontwikkeling en bouw van Vathorst kon eindelijk van start gaan; het loket bouwen en wonen is geopend; er is flink gediscussieerd over de voorgenomen uitbreiding van de stortplaats Smink, over de voorgenomen realisering van een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding naar Amersfoort-Noord en over de invulling van het Eemcentrum en de gemeenteraad heeft vier pijlers benoemd voor het stadsperspectief:

- investeren in groen in en om de stad

- stedelijke vernieuwing in de bestaande stad
- de ontwikkeling van Amersfoortse Brede Combinatiescholen in wijken
- en ontwikkeling van het cultuur toeristisch profiel van Amersfoort.
Het jaarverslag bevat ook een groot aantal wetenswaardigheden over de stad. Wist u dat:
· Amersfoort een jonge bevolking heeft: na Almere en Ede is Amersfoort de jongste stad
· 80% van de allochtonen zich goed thuis voelt in Amersfoort · Amersfoort 78 kroegen heeft, dat is 1 op 1640 inwoners (in Maastricht 1 op 540; in Zoetermeer 1 op 7000)
· Amersfoort het meest sportief is
· Er in Amersfoort gemiddeld 900 HBO-studenten worden opgeleid maar ook dat:
· De Amersfoorter nog steeds slecht te spreken is over onderhoud groen?
· 1 op de 5 Amersfoorters zich nog wel eens onveilig voelt? · Amersfoort met zijn prijs van de gemiddelde koopwoning op de derde plaats staat (na Amsterdam en Ede)

Het jaarverslag is vanaf 21 mei voor belangstellenden beschikbaar in de Informatiewinkel in het Stadsinformatiecentrum de Observant. Het is gratis beschikbaar zolang de voorraad strekt.