Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Overheden zetten in op vervolg bestuursakkoord voor interbestuurlijke samenwerking

15 mei 2002

Gezamenlijk persbericht van het kabinet, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
---

Op 4 maart 1999 sloegen Kabinet, IPO en VNG de handen ineen, omdat zij gezamenlijk méér tot stand wilden brengen voor burgers, bedrijven en instellingen in ons land. In de afgelopen kabinetsperiode is in het jeugdbeleid een begin gemaakt met de ontkokering van het beleid voor 0-6-jarigen. In het kader van de vitalisering van het platteland zijn knelpunten en oplossingsrichtingen voor een integrale beleidsaanpak geïnventariseerd. Ook is een gezamenlijke checklist opgesteld voor rijksregelgeving en beleidsvoornemens die relevant zijn voor decentrale overheden.

Rijk, IPO en VNG zijn van oordeel dat het Overhedenoverleg een platform moet zijn voor interbestuurlijke samenwerking en meer dan tot nu toe - visie ontwikkeling. In het vervolg-bestuursakkoord kunnen de volgende onderwerpen aan de orde komen: sociale infrastructuur, jeugdbeleid, platteland, veiligheid, water, kwaliteit van het openbaar bestuur en de financiële verhoudingen tussen overheden.

Vitalisering platteland

Kabinet, Interprovinciaal Overleg (IPO) en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaan het platteland economisch en sociaal versterken. Daartoe hebben zij vandaag ingestemd met de nadere uitwerking van de plannen van aanpak om lokale initiatiefgroepen te ondersteunen en verschraling van het voorzieningenniveau op het platteland te stoppen, een heldere rol- en taakverdeling tussen provincies en gemeenten te ontwikkelen en te komen tot integrale financiering van plattelandsontwikkeling en belemmeringen in wet- en regelgeving te slechten. Deze plannen van aanpak zijn het resultaat van samenwerking tussen 11 provincies, 49 plattelandsgemeenten en meer dan 250 plattelandskernen in 13 zogenaamde pilotgebieden.

In de periode tussen nu en het volgende Overhedenoverleg worden de plannen uitgewerkt in concrete uitvoeringsprogrammas, met het daarbij behorende financiële commitment van de verschillende partners. In het Overhedenoverleg van het komend najaar worden de uitvoeringsprogrammas voorgelegd voor besluitvorming. De spa is hiermee de grond ingegaan voor de vitalisering van het platteland.

Financiële impuls sluitende aanpak jeugdbeleid voor 0-6 jarigen

Sinds de BANS-afspraak van gemeenten en rijk om gezamenlijk een sluitende aanpak voor jeugdbeleid voor 0-6 jarigen te realiseren, zijn belangrijke investeringen in peuterspeelzaalwerk, gemeentelijke regie en de consultatiebureaus gepleegd. De partijen hebben in het Overhedenoverleg afgesproken op deze weg verder te gaan. Partijen hebben aangegeven dat het belangrijk is in een vervolg bestuursakkoord niet-vrijblijvende inhoudelijke én financiële afspraken te maken.

Tijdens het Overhedenoverleg heeft de bezoekcommissie jeugdbeleid zijn eindrapportage BANS in het land aangeboden. De voorzitter van de VNG, burgemeester Deetman, zei in zijn reactie te hopen dat op basis van het rapport toetsbare indicatoren voor een gezamenlijk jeugdbeleid opgesteld kunnen worden.

Overhedenoverleg BANS

Rijk, IPO en VNG bespreken twee keer per jaar in het Overhedenoverleg ontwikkelingen en problemen die de drie partijen gemeenschappelijk raken. Doel van dit halfjaarlijkse Overhedenoverleg is onder meer concrete en resultaatgerichte afspraken te maken en de bestuurlijke slagkracht te vergroten.

Namens het Rijk zijn in het overleg permanent vertegenwoordigd: de minister-president (voorzitter) en de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voor Grote Steden- en Integratiebeleid en van Financiën. De voorzitters van het IPO en de VNG zijn eveneens vaste vertegenwoordigers in het Overhedenoverleg. Afhankelijk van de agenda nemen ook andere bewindslieden en/of leden van de dagelijkse besturen van IPO en VNG aan het overleg deel. Het volgende Overhedenoverleg wordt gepland voor eind 2002.


---