Gemeente Utrecht

Gemeenteraad stelt startdocument referendum stationsgebied vast

De gemeenteraad heeft tijdens de raadsvergadering gisteravond met de vaststelling van het Startdocument besloten een raadplegend referendum te houden op 15 mei a.s. Op deze dag kunnen de kiesgerechtigde inwoners van de stad Utrecht kiezen uit twee visies op de toekomst van het Stationsgebied. Het Startdocument beschrijft de referendumvraag en geeft aan op welke wijze de voorlichting wordt vormgegeven. Na de vaststelling van het Startdocument lag de vraag voor of individuele raadsleden zich aan de uitslag van het referendum zullen binden. De meerderheid van de raad gaf daarbij aan de keus van de Utrechtse burgers als doorslaggevend te beschouwen.

De referendumvraag die op 15 mei a.s. wordt voorgelegd aan alle kiesgerechtigde inwoners van Utrecht luidt: `Welke visie voor de toekomst van het stationsgebied kiest u? Visie 1 Stadshart Compact of Visie A Stadshart Verruimd.' In Visie 1 Stadshart Compact komen bijna alle commerciële en publieke voorzieningen in het gebied met hun entree aan één centrale as te liggen; de zogenaamde centrumboulevard van (inter)nationale betekenis. De centrumboulevard loopt van het Merwedekanaal in het westen tot het Vredenburg, door het hart van het Jaarbeursterrein, de nieuwe Stationsterminal en Hoog Catharijne. In Visie 1 verhuist het Muziekcentrum Vredenburg naar het Smakkelaarsveld. De sfeer is er één van allure en de architectuur is gedurfd. In Visie A Stadshart Verruimd krijgt het centrum van Utrecht twee aantrekkelijke assen. Naast de Centrumboulevard, die wat kleiner is dan in Visie 1, komt er een tweede corridor die zorgt voor een betere verbinding van vooral de westelijke stadswijken met het station en de binnenstad. De opzet van Visie A is bijna overal ruimer, omdat de voorzieningen worden verspreid over een groter gebied.

Het raadplegend referendum is volgens de Utrechtse verordening geldig als minimaal dertig procent van de kiesgerechtigden opkomt. Dat betekent dat er minstens zo'n 62.000 Utrechters moeten meedoen aan het referendum. De visie die de meeste stemmen krijgt, wordt voor de raad het voorkeursmodel.

Vanaf vandaag tot 15 mei a.s. verstrekt de gemeente informatie over het referendum en over de twee referendabele visies. Zo ontvangen kiesgerechtigden vier weken voor het referendum een oproepkaart met een informatieve vouwfolder. Twee weken voor het referendum ontvangen alle Utrechtse huishoudens een referendumkrant waarin ze nogmaals worden opgeroepen om te komen stemmen. Deze krant bevat ook informatie over de kenmerken en verschillen van de twee visies, wat er in de beide visies vastligt en wat er op de stemdag zelf gebeurt. De krant gaat ook in op het feit dat het referendum samenvalt met de Tweede Kamerverkiezingen. Speciale aandacht is er voor mensen die aan de landelijke verkiezingen niet mogen meedoen en wel stemrecht hebben als het om locale verkiezingen gaat. Zij worden in de krant opgeroepen speciaal voor deelname aan het referendum over het stationsgebied de gang naar het stemlokaal te maken. Bovendien ontvangen zij een persoonlijke brief waarin ze voor het stemmen worden uitgenodigd.

Daarnaast is er zowel een virtueel als fysiek informatieplatform waar geïnteresseerden informatie kunnen krijgen. Op de website www.referendumutrecht.nl is alle actuele en achtergrondinformatie over het referendum en de twee visies te vinden. Het Infocentrum bevindt zich in het voormalige kantoor van de VVV aan het Vredenburg 90. Via de lokale radio en televisie worden spots uitgezonden om mensen op te roepen te komen stemmen. Verder worden door de hele stad, bij winkelcentra, uitvalswegen en wijkbureaus, affiches opgehangen die oproepen te komen stemmen en die verwijzen naar informatiekanalen. Een speciaal voor het referendum ontworpen mascotte 'Stemmus' gaat op een aantal zaterdagen de wijken in om inwoners op te roepen te gaan stemmen over het hart van hun stad.

Utrecht, 8 maart 2002