Ingezonden persbericht



PERSBERICHT WEEK 20

DE BUIK VOL VAN GENVOEDSEL?
Genetische manipulatie en de Derde Wereld

Tijdens de 19 april in Den Haag afgesloten Biodiversiteitsconferentie werd men het eens over de regels die onder andere uitwisseling van genetisch materiaal tussen industrie en landen van herkomst regelt. Maar de regeling geldt alleen voor genetische bronnen die na 1993 zijn verzameld en er zijn geen wettelijke sancties. Wie wordt er nu beter van gentechnologie? Over deze vraag organiseert TUMULT een debat op 14 mei in de Lutherse kerk in de Hamburgerstraat.

Gentechnologen zijn erin geslaagd om bijvoorbeeld vitamine a en extra ijzer toe te voegen aan rijst: dè oplossing voor een van de grootste sterfte- en ziekteoorzaken in Derde Wereldlanden. Maar de gevolgen van biotechnologie op lange termijn zijn onduidelijk en we weten niet of het menselijk lichaam de genetisch toegevoegde vitamine wel kan opnemen. Het grootste bezwaar van organisaties als Greenpeace en Milieudefensie tegen gentechnologie is dat het als oplossing wordt gezien voor het sociaal-economisch probleem van honger in de Derde Wereld. Daarnaast waarschuwen zij voor uitbuiting van genetische rijkdommen door bedrijven in het rijke westen.

Onder leiding van bioloog en journalist Dik Binnendijk gaan in debat: Sjoera Dikkers, directeur Evert Vermeer Stichting, Jacqueline Broerse, hoogleraar biologie en samenleving Vrije Universiteit, en Trix Kruger, woordvoerder Nederlands Platform Gentechnologie.
Mede mogelijk gemaakt door Stichting WeTeN. Parallel loopt de tentoonstelling Biotechnologie: zegen of zonde in het Universiteitsmuseum, .

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree Eu 3,50 /CJP & U-Pas EU2. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.