Groningen Airport Eelde


13 mei 2002

Mist op schiphol: grote drukte op groningen airport eelde

Vrijdagochtend 10 mei was het een drukte van belang op Groningen Airport Eelde. Omdat er plotseling een zeer dichte mist opkwam op Schiphol, moesten een aantal vliegtuigen uitwijken naar Eelde, waar (gelukkig) geen sprake was van mist.

De lijndienst Groningen-Amsterdam was al op weg naar Schiphol maar moest halverwege de vlucht terugkeren omdat de mist plotseling opkwam; vervolgens waren er vele toestellen die niet op Schiphol terecht konden. Diverse vliegtuigen werden daarom omgeleid naar Groningen Airport Eelde. Dit leidde tot een ongebruikelijk tafereel op de luchthaven; diverse KLM toestellen van het type Boeing 737 en Fokker 100 stonden naast elkaar op het platform. Normaalgesproken vliegt KLM niet op Groningen Airport Eelde, en zijn het chartermaatschappijen zoals bijvoorbeeld Martinair, Transavia of Dutchbird die op het platform te zien zijn.

In totaal kwamen er circa 275 passagiers uit Stockholm, Glasgow en Edinburgh naar Groningen Airport Eelde. Na een busrit van Eelde naar Amsterdam kwamen ze met zo'n 3 uur vertraging op Schiphol aan. Enkele uren later konden ook de vliegtuigen, zónder passagiers, weer vertrekken naar Schiphol.