Gemeente Zaanstad

Start aanleg wandelpad door Darwinpark op maandag 13 mei

vrijdag 10 mei 2002

Wethouder R. Berkhout start maandag 13 mei om 16.00 uur de werkzaamheden voor de aanleg van wandelpad dat de noordpunt met de zuidpunt van het Darwinpark verbindt. Het wandelpad is één van de onderdelen van een plan om het park toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor de bewoners rondom.

Donderdag 16 mei vindt er in dat kader een inloopbijeenkomst plaats in het Erasmushuis. De gemeente informeert omwonenden over de plannen voor de aanleg van een aantal thematuinen in het park.

De aanpak van het Darwinpark vloeit voort uit de visie van het gemeentebestuur om te kijken of de recreatieve mogelijkheden van het groen en water in Zaanstad beter benut kunnen worden. De verbetering van het Darwinpark is een uitvloeisel van 'Plannen met Zaanstad', een totaal visie op de ontwikkeling van Zaanstad.

Kunstenaar C. Driehuis heeft voor de openingshandeling een logo ontworpen waarin de aandacht van Zaanstad voor het groen wordt gesymboliseerd Het logo brengt ook tot uitdrukking dat het Darwinpark het eerste park is waar daadwerkelijk plannen tot uitvoering komen. Wethouder Berkhout zal een bord met dit nieuwe logo onthullen.

Het Darwinpark is gelijkertijd aangelegd met Poelenburg en Peldersveld. Het park kenmerkt zich door een langgerekte groenzone met dwars door het park heen voetpaden, fietspaden en de Twiskeweg. Een wandeling over de volle lengte van het park ontbrak. Het grote park was slecht toegankelijk en slecht benut.

In opdracht van de gemeente hebben twee kunstenaars in samenspraak met gemeentelijke landschapsarchitecten een ´toekomst-visie´ opgesteld. De uitkomst van dit 'Landartproject' was een voorstel om het Darwinpark meer een verblijfspark te maken. Zo zou de aanleg van een verhoogd pad, vanaf het zuiden naar het noorden door het park, een betere belevering geven en de mogelijkheden bieden 'met droge voeten' door het park te wandelen.

Thematuinen worden aangelegd in het zuidelijk deel van het park met de nadruk op natuurlijke landschappen, gecombineerd met een centraal kunstwerk. Voor het noordelijk deel van het park word aan recreatieve voorzieningen gedacht in de vorm van tennistafels/jeu-de-boules en kunst. Dit laatste door de aanleg van een boulevard van art. Een plaats waar wisselende kunstvoorwerpen worden getoond.

De plannen blijven niet beperkt tot het Darwinpark, er wordt ook gewerkt aan ideeën voor Veldpark en de groenzone langs de Gouw.

Programma maandag 13 mei

16.00 uur Verzamelen bij natuurmuseum E. Heimans, Thijssehof 1, Zaandam.


* Openingswoord door projectleider J. Gouw. Dienst Wijken
* Toelichting door Peter van Delft, sectorhoofd Dienst Stad.
16.25 uur Onthulling bord met logo ontwikkeling Darwinpark.

16.40 uur Toespraak wethouder R. Berkhout.