CNV

Geringe respons op open brief WAO - gezamenlijke vakcentrales

Gezamenlijk persbericht WAO FNV UNIE MHP CNV

Geringe respons op open brief WAO

Slechts drie partijen hebben gereageerd op de open brief over het kabinetsstandpunt ten aanzien van het SER-voorstel voor de WAO van FNV, CNV en Unie mhp. De gezamenlijke vakcentrales ervaren dit als teleurstellend.
De aanpak van de WAO is een van de grootste sociale problemen waar ons land mee kampt. De vakcentrales hebben begrip voor de moeilijke omstandigheden waarin de politieke partijen momenteel verkeren, maar hadden toch van alle partijen een reactie op dit belangrijke politieke onderwerp verwacht.

De Nederlandse vakbeweging vindt dat de kiezers nog vóór 15 mei moeten weten waar ze aan toe zijn. Vandaar dat alle politieke partijen is gevraagd kleur te bekennen en hun visie op het SER-advies over de WAO te geven. FNV, CNV en Unie mhp ontvingen drie reacties: van PvdA, CDA en SP. Groen Links heeft eerder mondeling laten weten achter het SER-advies te staan.
Op 29 april zonden de vakcentrales van FNV, CNV en de Unie mhp een open brief aan alle politieke partijen over de SER-voorstellen voor de WAO. Het kabinet laat de oren slechts naar één deel van het advies hangen. Voor andere onderdelen lijkt geen belangstelling te zijn. Het SER-advies is echter nadrukkelijk bedoeld als één afgewogen geheel. Er kan niet in .gewinkeld. worden.

De open brief leverde de volgende reacties op. Het CDA is van mening dat .het SER-advies in volle omvang aan de orde moet komen bij de komende coalitiebesprekingen . De PvdA .schaart zich achter het SER-advies.. De SP echter vind het voorstel .asociaal. en verwerpt het. De overige partijen . behalve de mondelinge reactie van Groen Links - hebben zich onbetuigd gelaten.

De FNV, het CNV en de Unie mhp zetten grote vraagtekens bij de verkiezingsbeloftes van de overige partijen. Toezeggingen over de WAO worden kennelijk gemakkelijk gedaan, maar de uitnodiging van werknemersorganisaties om er een dialoog over aan te gaan, lijkt aan dovemansoren gericht.
FNV, CNV en Unie mhp gaan er desondanks van uit dat het SER-advies over de WAO integraal wordt meegenomen bij de vorming van een nieuw regeerakkoord. Gebeurt dat niet, dan kan de nieuwe WAO niet rekenen op de steun van de vakbeweging.

EINDE PERSBERICHT

Bart Zwagemaker, persvoorlichter CNV, 06 22514746 Els Tieman en Richard Gielen, voorlichting FNV 020-5816556 Frits van Schaik, persvoorlichter Unie mhp, 06 11340095

13 mei 02 18:15