Programmabureau Advies Overheid.nl

Twee miljoen digitale stemadviezen

Zeker twee miljoen mensen zullen in de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen van woensdag een digitaal stemadvies gevraagd hebben. Dat verklaart J. de Graaf, woordvoerder van de populairste website voor een stemadvies, www.stemwijzer.nl van het Instituut voor Publiek en Politiek, tegenover het ANP.

Volgens De Graaf is zijn site al ruim 1,5 miljoen keer bezocht. Andere sites, zoals Kieshulp van Kennisnet en De Stemtest van het Writersblock trekken ook duizenden bezoekers. "We zien een sterke stijging van het aantal bezoekers. Dit weekeinde bezochten 140 duizend mensen onze site'', zegt De Graaf. Of die toename een gevolg is van de moord op Fortuyn, of dat de stijging te maken heeft met het naderen van de verkiezingsdag, is voor De Graaf onduidelijk. De site Kieshulp werd door in totaal honderdduizend bezoekers geraadpleegd.

De site de StemBox is uit piteit voor Pim Fortuyn niet meer online. De webpagina van StemWijzer was uit respect voor de vermoorde lijsttrekker twee dagen offline. Uit een NIPO-onderzoek blijkt dat 4 procent van de bezoekers van de site www.stemwijzer.nl na de test besluit op een andere partij te stemmen dan men vooraf voor ogen had. "Dat lijkt misschien niet veel, maar op een totaal van 1,5 miljoen zijn dat toch zestigduizend stemmen", aldus De Graaf.

Hij zegt dat zijn site geen indicatie kan geven hoe de verkiezingsuitslag er uit gaat zien. De Stemtest van Writersblock komt wel tot een voorspelling. Ruim dertigduizend mensen hebben een stemtest gedaan. Daaruit blijkt dat de PvdA als populairste uit de bus komt, op korte afstand gevolgd door het CDA en de VVD. De meeste bezoekers van deze site hebben een voorkeur voor een regeringscoalitie van PvdA-CDA-Groen Links en D'66 (39,8 procent). De cijfers zijn overigens niet representatief, omdat er geen sprake is van een juiste afspiegeling van alle stemgerechtigden in Nederland.

www.ictu.nl